Povodom blagdana svetog Lovre održano misno slavlje u Starome gradu

U kapelici varaždinske utvrde Stari grad jučer, 10. kolovoza, održano je tradicionalno misno slavlje, povodom Blagdana svetog Lovre kojem je kapelica i posvećena.

Misno slavlje započelo je u 19 sati, a obred je služio svećenik Marko Zadravec iz župne crkve sv. Nikole, koji je čitao sveto Evanđelje po Ivanu.

Kapelica u Starome gradu dio je izložbenoga stalnog postava Kulturnopovijesnog odjela Gradskog muzeja Varaždin, a otkad ju je 2000. godine nanovo blagoslovio prvi varaždinski biskup mons. Marko Culej, u njoj je obnovljeno i održavanje misnoga slavlja na blagdan svetoga Lovre.

Sveti Lovro jedan je od najpoznatijih svetaca uopće i njegov spomen dan slavi se 10. kolovoza. Živio je u 3. stoljeću u gradu Rimu i umro mučeničkom smrću. Uz katolike, slave ga i pravoslavni vjernici, anglikanci i luterani.

Lovro je bio učenik pape Siksta II., koji mu je prorekao da ga čeka teška borba za vjeru u Krista. Papa je rekao đakonu Lovri neka crkveno blago podijeli siromasima. On je to poslušao te pošao u Hipolitovu kuću, u kojoj je bila ubožnica za siromahe što ih je već prije pomagao.

Stoga je mogao za vrijeme Valerijanova progonstva, uprti prst u siromahe te reći: ‘Evo blaga Crkve!’ Na to je bio mučen, izbičevan te spaljen.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije