Društvo Naša djeca ne mora platiti pola milijuna kuna zbog odmarališta na Rabu

Priča oko upravljanja gradskim Dječjim odmaralištem na Rabu dobila je još jedan obrat. Ministarstvo financija poništilo je naime Rješenje kojim je Porezna uprava prošle godine naložila Društvu Naša djeca Varaždin da u državni proračun uplati gotovo pola milijuna kuna poreza i zateznih kamata jer su obavljali ugostiteljsku djelatnost u odmaralištu na Rabu.

Samostalni sektor za drugostupanjski upravni postupak pri Ministarstvu financija poništio je Rješenje Porezne uprave u Varaždinu iz listopada prošle godine kojim je Društvu Naša djeca Varaždin, koje kao neprofitna udruga građana nije u sustavu PDV-a, u državni proračun uplati 371 tisuću kuna na ime neplaćenog poreza te još 105 tisuća na ime zateznih kamata jer su u razdoblju od 2010. do 2013. godine u Dječjem odmaralištu na Rabu obavljali ugostiteljsku djelatnost.

Propusti Porezne uprave

Iz DND-a su već tijekom poreznog nadzora pokušali upozoriti poreznike da su na Rabu obavljali isključivo odgojnu, obrazovnu, zdravstvenu i socijalnu djelatnost, no njihovi argumenti prihvaćeni su tek u drugostupanjskom postupku pri Ministarsvu financija koje je poništilo prošlogodišnje Rješenje i vratilo predmet na ponovni postupak.

Ravnateljica DND-a Đurđica Dropuljić istaknula je da ih u cijeloj priči najviše veseli to da je Samostalni sektor za drugostupanjski upravni postupak pri Ministarstvu financija u potpunosti prihvatio sve njihove argumente i time sve razloge koje je u svom prošlogodišnjem Rješenju Porezna uprava navela kao argumente da moraju platiti porez proglasilo neopravdanima.

– Ministarstvo financija utvrdilo je da Porezna uprava neopravdano nije uzela u obzir dokumentaciju koju smo im dostavili, a tiču se odredbi Zakona o PDV-u koje govore da su usluge koje se odnose na odgoj i obrazovanje djece i mladeži oslobođene plaćanja PDV-a. Porezna nije uvažila ni činjenicu da su programi Škole u prirodi verificirani od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i od strane Dječje pravobraniteljice za djecu, a nisu uvažili ni da su programi predviđeni za djecu socijalne kategorije sufinancirani od strane Zaklade Hrvatska za djecu, Crvenog križa, Centara za socijalnu skrb te gradova i općina. Porezna nije uvažila čak ni činjenicu da smo ih u dva navrata službeno upitali podliježemo li sustavu PDV-a i da su nam oba puta službeno odgovorili da ne podliježemo – naglasila je Dropuljić.

Dodala je i da se Porezna uprava ne može žaliti na odluku Ministarstva financija, ali može pokrenuti upravni spor.

Gubitak prava upravljanja odmaralištem

– No, ne vidim razloga za to jer ne znam koji bi im sad bili argumenti budući da je Ministarstvo sve njihove argumente proglasilo neopravdanima. Teško da će nakon ove odluke smisliti neke druge dokaze i argumente, koji bi doveli do toga da moramo platiti porez – naglasila je Dropuljić dodavši da je Porezna uprava svojim prošlogodišnjim Rješenjem DND-u nanijela ogromnu štetu jer je to dovelo do toga da Grad Varaždin donese odluku da im se oduzme pravo upravljanja Dječjim odmaralištem kojim sada upravlja Gradska tržnica Varaždin.

A predsjednica DND-a Dubravka Novak izvjestila je da su prilikom primopredaje upravljanja Dječjim odmaralištem sa DND-a na Gradsku tržnicu nastali repovi koji još nisu riješeni.

Konkretno, DND od Grada potražuje novac za ulaganja koja su imali u Dječje odmaralište.

– Kod primopredaje je procijenjena vrijednost tih ulaganja je bila 227 tisuća kuna. Od toga je neosporno 127 tisuća kuna. Gradonačelnik nam je rekao da će nam to platiti. Međutim od svibnja do danas još nismo dobili ni kune od toga – naglasila je Novak dodavši i da Grad još uvijek nije platio DND-u ni dotcije za provođenje programskih aktivnosti na Rabu.

– Još nismo dobili ni kune za ovogodišnji programski rad. No unatoč tome naše ljetne radionice idu i naše druženje s djecom se nastavlja i nadamo se da će sve te teškoće biti riješene na dobrobit djece i njihovih roditelja – poručila je Novak.

Grad Varaždin – prijatelj djece

Osvrnula se i na sve glasnije najave da će Grad van sezone ponuditi korištenje odmaralište na Rabu i umirovljenicima naglasivši da bi Grad zbog toga mogao izgubiti status ‘Grada – prijatelja djece’.

– Odmaralište na Rabu je u potpunosti prilagođeno djeci i mladima. Dakle sve od kreveta i sanitarnih čvorova do kuhinje je prilagođeno djeci i nije prikladno za korištenje odraslim osobama. Dakle, prije nego li se omogući odraslima da koriste odmaralište potrebna su ulaganja kako bi se to omogućilo. A ako sve ne bude prilagođeno za djecu, onda to više ne može biti dječje odmaralište, a ako se dogodi da Grad izgubi Dječje odmaralište, gubi i status Grada – prijatelja djece – poručila je Novak.

Za komentar smo zamolili gradonačelnika Gorana Habuša koji je priznao da Grad duguje DND-u oko 120 tisuća kuna na ime ulaganja koja je DND imao u Dječje odmaralište te dotacije za provođenje njihovih programa u Dječjem odmaralištu naglasivši da će im sve to biti isplaćeno kad dogovore model plaćanja s gradskim odjelom za financije.

Što se pak tiče odluke Ministarstva financija koje je u drugostupanjskom postupku utvrdilo da DND ipak na Rabu nije obavljao ugostiteljsku djelatnost, Habuš je naglasio da ta odluka ništa ne mijenja po pitanju upravitelja Dječjim odmaralištem budući da je upravljanje povjereno Gradskoj tržnici zbog novih zakonskih odredbi koje kažu da odmaralištima mogu upravljati isključivo institucije koje su registrirane za to, a što Društvo naša djeca kao udruga građana nije niti može biti.

Naglasio je i da Grad na Rabu i dalje planira imati Dječje odmaralište i da ne namjerava mijenjati njegov status.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije