Hrvatski narodni dom iz Hamiltona: 85 godina čuvanja hrvatske kulture u Kanadi

Hamilton je lučki grad u kanadskoj pokrajini Ontario, smješten uz istoimeno jezero, točno na pola puta između Toronta i Nijagarinih slapova, udaljen 50 kilometara od tih lokacija. U tom gradu živi pola milijuna ljudi, od čega je između 5 i 10 tisuća Hrvata, a još je veća brojka Kanađana koji vuku hrvatsko porijeklo.

Hrvatski narodni dom u Kanadi djeluje duže od ansambla Lado

U Hamiltonu djeluje Hrvatski narodni dom, najstarija hrvatska kulturno-umjetnička udruga u Kanadi, osnovana davne 1930. godine – za usporedbu, nacionalni ansambl Lado osnovan je ‘tek’ 1949. godine. Neki su članovi Narodnog doma rođeni u Hrvatskoj i tijekom života su odselili u Kanadu, no većina, pogotovo djece i mladih, rođena je u Kanadi i rad u udruzi im je gotovo jedini doticaj s domovinom i kulturom predaka.

Hrvatski narodni dom trenutno je na dvotjednoj turneji Hrvatskom u sklopu koje su u petak, 17. srpnja, posjetili i naš kraj, dvorac Trakošćan i grad Varaždin, gdje su na Kapucinskom trgu održali koncert s Varaždinskim folklornim ansamblom i KUD-om Ljuba voda iz Ljubešćice.

> FOTO: Hrvati iz Kanade oduševili folklornim nastupom na Kapucinskom trgu

Većini folkloraša ovo prvi posjet Hrvatskoj

Organizator turneje, rekli bismo mozak cijele operacije je Brian Kelemen, porijeklom iz varaždinskog kraja, iz Kamenice pokraj Lepoglave, zbog čega je inzistirao da Narodni dom nastupa u njemu predivnom Varaždinu.

– Na turneji je naša najstarija folklorna skupina čijih je 28 plesača – svirača staro od 12 do 21 godine. Većini je ovo prvi posjet Hrvatskoj, što je za njih poseban doživljaj, kao i prilika da hrvatskoj publici pokažu kako i u dalekoj Kanadi njeguju hrvatski folklor – ističe Brian.

Specifičnost Hrvatskog narodnog doma je ta da svi članovi – izvođači moraju i plesati i pjevati i svirati tamburaške instrumente, kod njih nema uobičajene podjele na folklorni ansambl i tamburaški orkestar, iako malo veći naglasak pridaju glazbenom segmentu.

Glazbena voditeljica skupine je Cathie Kelemen, Brianova supruga, koja je tu poziciju naslijedila od svog oca, Joea Lončaricha, koji je voditelj Narodnog doma bio od 1949. do 2006. godine, nevjerojatnih 57 godina.

Koreografije im radi Beth Stafura iz Pittsburgha, inače suradnica poznate etno skupine Duquesne Tamburitzans iz tog grada. Stafura je podrijetlom također Hrvatica (po majci, po ocu Slovakinja), no ona nije s njima na turneji, već nekoliko puta godišnje dolazi u Hamilton te u tim prilikama intenzivno radi na koreografijama i plesu.

Govore hrvatski s francuskim naglaskom

Dok Brian odlično govori hrvatski jezik, Cathie sve razumije, ali loše govori. No to je nimalo ne sprječava da sa svojim folklorašima, od kojih neki ne znaju ni riječ hrvatskog, uvježba pjesme Pod brajde, Grad se beli ili pak Zaspal Janko pod jablankom.

S druge strane, hrvatski odlično govori potpredsjednica društva Nina Klemenčić, podrijetlom iz Ljubešćice.

– Sve je više djece iz miješanih brakova u kojima samo jedan roditelj ima hrvatsko podrijetlo. Tako imamo nekoliko dječaka čija je majka Francuskinja. Oni govore hrvatski, ali s francuskim naglaskom, pa si vi zamislite kako zvuči Međimurje kad se tako izgovori – ističe Nina uz smijeh.

U sklopu Narodnog doma uz spomenutu grupu seniora djeluju još tri skupine – najmlađi od 4 do 6 godina, zatim juniori od 7 do 9 godina, te srednja grupa od 9 do 11 godina starosti, ukupno oko 110 aktivnih plesača i svirača.

Sedmogodišnja Elena, Ninina kćerka, u Varaždinu je nastupala malo preko reda, s dvostruko starijim izvođačima, no nije se ‘švercala’, naučila je i otplesala koreografiju i korake kao i svi stariji.

Na turneji nastupa i njen stariji sin Nikola, kao i djeca Briana i Cathie, Michael i Natalie. Možda će i oni jednog dana postati voditelji, kao što je Cathie naslijedila svoga oca.

Članovi Narodnog doma nisu samo obiteljski povezani, ističu da su svi međusobno prijatelji, a mnogi su se u društvu zaljubili i vjenčali, poput Briana i Cathie.

– U osnovnoj i srednjoj školi imao sam puno prijatelja, ali poslije sam izgubio njihov kontakt. Danas se čujem možda s njih dvoje-troje i to jednom godišnje, dok s prijateljima iz Narodnog doma provodimo svaki Božić, doček Nove godine, dječje rođendane – rekao je Brian, dok se Cathie nadovezala kako će među sadašnjom generacijom seniora jednog dana sigurno biti 3 do 4 braka.

Većina će produžiti boravak u Hrvatskoj

Uz 28 izvođača, u Hrvatsku je stiglo čak 60 ljudi u pratnji – roditelji, voditelji, mlađa braća i sestre te prijatelji.

Ukupno 88 kanadskih Hrvata ovih dana sudjeluje na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu i starim seoskim igrama u Vrhovcu, a u nastavku turneje putuju na jadransku obalu, u Opatiju, Šibenik i druge gradove.

– Ovo će biti prvi puta nakon 30 godina da Narodni dom nastupa na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu. Tada, 1985. godine, nastupali smo i Cathie i ja. Sjećam se da smo izazvali skandal i naljutili neke folkloriste jer smo izvodili šlagere, što za njih nisu tradicijski napjevi – prisjeća se Brian uz smijeh.

Za vrijeme turneje svi su smješteni u istim hotelima i zajedno putuju, no nakon turneje većina će produžiti boravak u Hrvatskoj te posjetiti svoje rodne krajeve i rodbinu.

Tako će Brian i Cathie još jednom doći u naš zavičaj, krajem srpnja provest će nekoliko dana u Varaždinu prije povratka u Kanadu. No, sigurni su da će se opet vratiti, a možda već i planiraju sljedeći dolazak, samo što nam to još nisu htjeli otkriti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije