Sklonište dobrote: Tete i stričeki čuvalice brinu o macama sve do udomljenja

U posljednje vrijeme svjedoci smo sve češćeg nehumanog postupanja prema životinjama, naročito psima. Ne smiju se pritom zaboraviti ni napuštene mace, koje su glavni ‘krivac’ za osnivanje Udruge za zaštitu mačaka Sklonište dobrote.

– Osnovali smo Udrugu početkom 2013. godine s ciljem smanjenja broja napuštenih, zlostavljanih i zanemarivanih mačaka te podizanja svijesti građana. U Hrvatskoj nema skloništa za mačke, kao što je to primjerice Spas za napuštene pse. Iako je naše sjedište u Čakovcu, djelujemo na mnogo širem području – objasnila je Barbara Jagec, predsjednica Udruge.

Sklonište dobrote orijentiralo se na napuštene mačke, njihovo zbrinjavanje i udomljavanje.

– Nakon što dobijemo dojavu o napuštenom mačiću, fotografiju stavljamo na Facebook stranicu te tražimo tetu ili stričeka čuvalicu koji će maci moći pružiti prostor te voditi o njoj brigu do udomljenja. Potrebno je napomenuti kako mi osiguramo hranu, pijesak i sve ostalo, potreban je samo prostor kako maca ne bi ostala nezaštićena – kaže Barbara.

Većina maca bolesna, računi kod veterinara veliki

Većina nađenih maca je, nažalost, bolesna pa je potrebna veterinarska skrb te se samim time usporava proces udomljavanja.

– Liječenje traje nekoliko dana, a ponekad i mjesecima. Proces traženja udomitelja počinje tek kad je životinja zdrava.

Udruga muku muči s financijama, s obzirom da gotovo sve troškove pokrivaju donacijama dobrih ljudi.

– Bioinstitut u Čakovcu nam prilično pomaže. Veterinari uskaču s popustima, pregledi su ponekad besplatni. Financiramo se isključivo donacijama građana, na čemu smo veoma zahvalni, ali to je najčešće premalo s obzirom na broj napuštenih mačaka – rekla je Barbara.

Prošle su godine od Grada Čakovca financirani u iznosu od 1.000 kuna, a Međimurska županija osigurala je 7.000 kuna.

– Ove smo godine ‘ušli’ u proračun te smo od Grada za sterilizaciju mačaka dobili 3.000 kuna. Godišnje dobijemo deset tisuća kuna, a troškovi veterinara na godišnjoj razini penju se i do 60 tisuća kuna. Odlično je to što se lokalna zajednica uključila, ali smatram da bi se ipak trebalo izdvajati malo više – objasnila je predsjednica Jagec.

Do sad zbrinuto oko 280 mačaka

S financijama se bore iz mjeseca u mjesec, ali ipak ne odustaju te na razne načine promoviraju svoj rad i traže macama dom, nastavlja Barbara.

– Oglasi u novinama, portal Njuškalo, Internet, Facebook, sve su to kanali putem kojih pokušavamo udomiti životinje. Izgleda da nam uspijeva. Od početka rada udruge, dakle, u protekle dvije godine, zbrinuli smo 280 mačaka, a udomili više od stotinjak. Trenutno je 60 mačaka na skrbi, od kojih su neke kod veterinara, a druge kod teta ili stričeka čuvalica. Svaki dan dobijemo barem dvije ili tri nove dojave.

Aktivnih volontera u Udruzi je oko desetak, a čuvalica 16.

– Kad uzmemo mačku s ulice najprije traje period izolacije, koji traje 14 dana. S obzirom da su najčešće bolesne, idu k veterinaru na liječenje, čišćenje od parazita, a tek ih onda udomljavamo – objasnila je Jagec.

Ipak, kaže, kako bi trebalo poraditi na osvještavanju građana o dobrobitima sterilizacije i kastracije.

– Mace udomljavamo tek nakon što ih steriliziramo, ali pod uvjetom da su starije od šest mjeseci. Veoma je važno to obaviti jer će se samo na taj način smanjiti broj neželjenih i napuštenih mačića, a to ljudima još uvijek nije dovoljno jasno.

Udomitelj može postati svatko, ali vrše se kontrole i provjere.

– Ostajemo u kontaktu s udomiteljima kako bi bili sigurni da su naše mace u pravim rukama. Provjeravamo uvjete u kojima žive te da li su sterilizirane, ukoliko mi to nismo ranije učinili.

Želja im je osnovati azil za napuštene mačke

Barbara i članovi Udruge imaju velike planove za budućnost.

– Cilj, kroz dogledno vrijeme, jest izgradnja azila prilagođena mačkama. To nije tako jednostavno, s obzirom da je hrvatski pravlinik o azilima prilagođen psima, stoga nitko zapravo ne zna odredbe za izgradnju azila za mačke. Često se dogodi da su nam sve čuvalice popunjene i da ne znamo kud s mačkom, a ne možemo je ostaviti na ulici.

Ipak, uvijek se nekako snađu te sigurnim koracima pokušavaju ostvariti zacrtane ciljeve.

Ukoliko želite saznati o Udruzi i uključiti se na bilo koji način u njezin rad, posjetite internetske stranice Skloništa dobrote te pomozite napuštenim životinjama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije