Tribina i otvorenje izložbe o javnim prostorima u Centru za mlade

U Centru za mlade Grada Varaždina održati će se tribina ‘Stvaranje javnih prostora po mjeri građana’ i otvorenje izložbe ‘Izgradi platformu’, a govoriti će se i o projektu ‘Platforme: prostori’.

Projekt ‘Platforme: prostori’ imaju za cilj odrediti prostorno-programsko-organizacijski okvir centara novih kulturnih, društvenih i umjetničkih praksi koji nastaju.

Intenzivnim radom aktera neovisne kulturne scene, promjenama u načinima financiranja kulture, dostupnošću atraktivnih prostornih resursa prikladnih za kulturu u središtima gradova, i nizom drugih okolnosti stvorili su se uvjeti za nastanak novog prepoznatog modela prostora za kulturu.

Za sada se oni nazivaju neovisni centri, hibridne ustanove, centri za kulturu i mlade, autonomne zone, prostori koalicija udruga, multimedijalni centri, društveno-kulturni centri i slično. Iza svih naziva nalazi se vrlo sličan obrazac funkcioniranja, iste uloge, potrebe i mogućnosti.

Izložba Izgradi platformu okuplja na jednom mjestu tokove misli, slike, povijest, nacrte i aktualne procese transformacije prostornih, programskih i organizacijskih koncepata u prostorima Doma mladih (Split), Društvenog centra Rojc (Pula), Filodrammatice, Hartere i Palacha (Rijeka), Hrvatskog doma (Karlovac), Lazareta (Dubrovnik), Pogona Jedinstvo (Zagreb) i Društvenog centra (Čakovec).

Izložbu Izgradi platformu realizirali su Platforma 9,81, Multimedijalni kulturni centar Split, Platforma Doma mladih i partneri: ARL, KAoperativa, Molekula, POGON, SU Rojc i Autonomni centar – ACT u ime Inicijative 1729/2.

Koncepti prostora za nezavisnu kulturu razvijani su kroz suradničke prakse nezavisne kulturne scene kao što su Zagreb – Kulturni Kapital Evrope 3000, Operacija:grad, Clubture.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije