Meteoalarm: Vrhunac toplinskog vala, čuvajte se vrućina

Hrvatsku je ovog ponedjeljka zahvatio toplinski val, a u sjeverozapadnom dijelu zemlje temperature bi veći dio tjedna, a pogotovo u utorak i srijedu, trebale biti preko 35 stupnjeva.

Meteoalarm je zbog visokih temperatura koje se očekuju izdao upozorenje za cijelu Hrvatsku, s naglaskom na zapadni i sjeverozapadni dio zemlje, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke kako se zaštititi od utjecaja velikih vrućina na organizam koje se odnose na sve građane, a pogotovo na djecu, starije od 65 godina i kronične bolesnike.

Preporuča se izbjegavanje boravka na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, a ako već morate izlaziti nosite laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala i na glavu stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale te koristite sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja.

Preporuča se i redovito konzumiranje negazirane obične ili mineralne vode i niskokaloričnih napitaka bez kofeina, alkohola i šećera. Što se tiče hrane, preporučaju se češći manji i tekući obroci te izbjegavanje hrane prebogate bjelančevinama.

Svoj dom rashladite i to na način da preko dana zatvorite sve prozore i spustite rolete te isključite sve elektroničke uređaje, a preko noći otvorite sve prozore i podignite rolete. Ako stan ili kuću ne možete držati rashlađenim, provedite dva do tri sata dnevno u hladnom klimatiziranom prostoru.

Ako pak osjetite vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu, jaku žeđ, grčeve u nogama, rukama i trbuhu ili glavobolju, zatražite liječničku pomoć i što prije otiđite u hladni prostor, izmjerite temperaturu i popijte tekućinu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije