“Problem konzumacije alkohola u mladih ne možemo riješiti represijom”

U Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu podnijeto je godišnje izvješće projekta Zdrav za 5,čija je primarna funkcija edukacija i senzibilizacija maloljetnika o problemima s raznim vrstama ovisnosti, a razgovaralo se o učinjenom u školskoj godini 2014./15. i o mjerama koje je potrebno činiti u budućnosti.

– Nužno je oštro djelovati i zabraniti bilo kakvu konzumaciju alkohola na javnim površinama kako bi se poslala jasna poruka o našem stavu prema konzumaciji – jasno je iznjela svoj stav koordinatorici Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije dr. med. Irena Stipešević Rakamarić.

Bez tolerancije prema konzumaciji alkohola

Nulta stopa tolerancije prema alkoholu norma je od koje se ne smije odstupati smatra Stipešević Rakamarić te je nužno učiniti sve što je moguće kako bi se kroz prevenciju spriječila maloljetnička ovisnost o alkoholu.

– Najvažniji čimbenik u prevenciji jesu sami roditelji i naš je cilj da edukacijom roditelja utječemo na prevenciju konzumacije alkohola i djece što je prije moguće – rekla je gospođa Stipešević Rakamarić.

Dodala je kako također postoje i dodatni projekti koji komuniciraju direktno s djecom, a neki od tih projekata rade se pod okriljem projekta Zdrav za 5.

– Mi smo organizirali i savjetovalište za mlade kojima je već sad potrebna pomoć zbog problema s ovisnošću o alkoholu – dodala je.

U istom tonu nastavila je Marijana Vincek Škvorc, koordinatorca za preventivne programe u osnovnim školama.

– Ono što me najviše šokira jest upravo tolerancija društva prema alkoholu i drogama – kazala je, te dodala kako je stanje u gradu iznimno loše.

Krivnja je prije svega odraslih koji omogućuju maloljetnicima da dođu do droge i alkohola.

– Ne smeta me što mladi izlaze van i zabavljaju se, no neka piju Coca-colu, a ne vino – dodala je.

Realno stanje na terenu

Nakon što su iznjete ideje o tome kako bi stvari trebale izgledati, Čedomir Šinjori, vođa grupe za kriminalitet droga, dao je i sliku realnog stanja.

– Podaci koji se iznose na ovakvim sastancima ne odražavaju zapravo realno stanje na terenu. Kao osoba koja prije svega radi na terenu mogu reći da je problem iznimno kompleksan i kažnjavanje maloljetnika ne bi doprinjelo ničemu. Pa njih 200, što subotom piju vani, nema 100 kuna – smatra gospodin Šinjori, no napominje kako je to njegovo subjektivno gledište, a kao operativac u posjedu je samo takvog.

Diskrepancija između onoga što jest i onoga što mi želimo da bude svakako postoji, složio se Mario Medenjak iz Policijske uprave varaždinske te dodao kako represija ne može biti odgovor na probleme konzumacije alkohola u mladih.

– Problem konzumacije alkohola u mladih ne možemo riješiti represijom. I ne mogu reći koliko je prevencija učinkovita, no važno je napomenuti da ako ovi projekti prevencije spriječe i deset maloljetnika da odbiju alkohol ili drogu, to je već uspjeh – konstatirao je Medenjak.

Nužno je sagledati širu društvenu sliku i u tom kontekstu učiniti što se više može, no oni koji promoviraju alkohol kao nešto pozitivno ipak imaju jaču medjsku i državnu potporu.

– Kad upalimo televiziju napadnuti smo sa svih strana reklama za alkohol, materijalima koji govore o tome kako u konzumaciji nema ničeg štetnog, štoviše, poruke o konzumaciji su iznimno pozitivne. A kad još tu dodamo i porez koji država ubire od prodaje alkoholnih pića, vidimo kako je problem kompleksan – dodao je Medenjak, ukazujući na bit problema.

Na kraju, zaključeno je kako bi najbolje smjernice za budućnost bile u ranoj prevenciji ovisnosti, a to se prije svega odnosi na edukaciju roditelja, te izrazitiju suradnju s Varaždinskom županijom i Gradom Varaždinom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije