Jura Zeleni prošao maruševečkim krajem

>> Jura Zeleni prošao maruševečkim krajem

Jura Zeleni ponovno je pohodio krajeve općine Maruševec i podsjetio kako su nekad naši stari slavili blagdan svetog Juraja. Ta kulturna manifestacija započela je u jutarnjim satima i potrajala do predvečerja.

Kao i dug niz godina prije, manifestaciju je organiziralo Kulturno-umjetničko društvo Klaruš iz Maruševca, čija je plesačka i tamburaška sekcija pridonijela slavlju, no glavna uloga pripala je ipak Juri Zelenom kojeg je i ove godine utjelovio Zlatko Peharda.

Put je ove godine vodio od Kulturnog doma Maruševec do Crkve sv. Juraja, preko Čalinca, Biljevca, Bikovca, Grede i Selnika te na kraju Jurketinca gdje se povorka zaustavila i prisustvovala paljenju jurjevskog krijesa.

Održavanje razine kvalitete

– Jako sam zadovoljan današnjom manifestacijom, no možda još i više činjenicom da već niz godina držimo jednu razinu kvalitete i ne spuštamo je – izjavio je Zlatko Peharda te dodao kako u budućnosti priželjkuje uvećanja broja sudionika.

Na pitanje o težini zadatka odmahuje rukom:

– Biti Jura Zeleni prije svega je čast – govori nam kao da cjelodnevno nošenje oklopa od grmlja nije nikakav problem.

Predsjednica KUD-a Klaruš, Ana Rehvald, također je zadovoljna trenutačnim stanjem, no nipošto ne niječe da je nužno raditi na poboljšanju.

Najzaslužniji KUD Klaruš

– U suradnji s Ministarstvom kulture poveli smo akciju da se proslava svetog Jurja uvrsti na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine. Način na koji mi obilježavamo taj praznik predstavlja jednu kompaktnu cjelinu sastavljenu od niza običaja koji se mogu pronaći diljem Europe, no mi ih u našoj proslavi ujedinjujemo u unikatnu cjelinu svojstvenu samo našem Maruševečkom kraju – dodala je Ana Rehvald, ističući još jednom kako je cjelina mnogo više od niza razbacanih djelova.

Načelnik općine Maruševec, Ivan Šagi, nije skrivao zadovoljstvo:

– Najzaslužniji za ovakvu vrhunsku izvedbu nije nitko drugi do KUD Klaruš, dok mi ostali možemo, a smatram da i moramo, pomoći kod realizacije. Hvala svim sudionicima što su svojim prisustvom doprinijeli značaju povorke – kazao je načelnik Šagi i dodao kako je ova manifestacija uvod u proslavu Dana općine Maruševec.

Jura Zeleni na kraju je i spaljen, naravno, samo simbolički, te je tim činom završena kulturna manifestacija koja je ponovno ujedinila mještane i podsjetila ih na zajedničke korijene.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije