Dr. Kolarek Karakaš: “Procesirana hrana često sadrži kancerogene tvari”

U povodu Svjetskog dana zdravlja u Županijskoj palači 7. travnja održana je tematska sjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije.

Središnja tema o kojoj je bilo riječi odnosila se na utjecaj prehrane na zdravlje.

O njoj su izlagali predsjednica Savjeta dr.med. Mirjana Kolarek Karakaš, zatim dr.med. Martina Jerbić Cecelja, koja je imala prezentaciju o prehrani u trudnoći, dok je dr.sc. Josip Križanić govorio o kontroli namirnica životinjskog podrijetla.

Svjetski dan zdravlja podržali su članovi Društva za zaštitu od dijabetesa, u suradnji s djelatnicima Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije.

Oni su na varaždinkom Franjevačkom trgu proveli akciju mjerenja krvnog tlaka i šećera za zainteresirane građane, neposredno prije održavanja sjednice.

– Nažalost, danas je naša hrana sve više pod utjecajem raznih procesa i sve se više može naći kancerogenih tvari u hrani, što vidimo svake godine po broju oboljelih od malignih bolesti. Svjetski dan zdravlja temama potiče na više razmišljanja i na djelovanje – kazala je dr. med. Kolarek Karakaš.

Istaknula je kako je važno osvijestiti važnost prirodne prehrane već od samoga rođenja. To je najveći kapital za kasnije, jer je majčino mlijeko sterilno, najprirodnije i najbolje, rekla je.

Na sjednici je spomenuto da Varaždinska županija putem preventivnih i edukacijskih akcija sustavno radi na osvješćivanju javnosti o važnosti ulaganja u zdravlje i redovitih zdravstvenih pregleda.

Zamjenik župana Alen Kišić rekao je da jedino u Varaždinskoj županiji djeluje organizirano stomatološko dežurstvo nedjeljom i praznikom, kao direktni program za javnost.

– Varaždinska županija postavila je zdravstvene prioritete u pet područja, to su: prevencija kardiovaskularnih bolesti, zaštita duševnog zdravlja mladih i prevencija ovisnosti, zdravstveno ispravna voda za piće, prevencija i rano otkrivanje karcinoma debelog crijeva te prevencija i rano otkrivanje karcinoma dojke – naveo je Kišić.

Dodao je kako je zbog razvidnog trenda povećanja starosne dobi populacije dodan i šesti prioritet, a to je razvoj palijativne skrbi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije