Viteška prošlost: Ime gradu davno odredili Ivanovci

Ne treba dvaput pogađati po kome je Ivanec dobio ime. Po nekom Ivanu, zar ne. Ali, po kojem?

U tom kraju kažu da ime potječe od kapelice sv. Ivana Krstitelja koju su podigli vitezovi Ivanovci. Na područje Ivanca doselili su se, inače, sredinom 12. stoljeća.

U Ivancu se danas mogu razgledati i negdašnji ostatci Starog grada, koji je nakon rata srušen, a na ostacima temelja provode se arheološka iskapanja.

U čast drugog posjeta pape Ivana Pavla II. ponovno je obilježen put kojim su romari (hodočasnici) iz Ivanca i okolnih naselja desetljećima pješice hodočastili u Svetište Majke Božije Bistričke u Mariji Bistrici. Put je obilježen znakovima – bijeli križ na žutom kvadratu.

Duž puta postavljene su i posebne oznake za odmorišta, izvore pitke vode, a da se prođe 28 kilometara, treba oko osam sati lagana hoda. To je prvi obilježeni romski put u Hrvatskoj.

Samoposluga iz ’56, prva u jugoistočnoj Europi

Prvo samoposluživanje u jugoistočnoj Europi otvoreno je 17. prosinca 1956.godine u Ivancu. Isprva su ljudi bili skeptični prema malom mjestu prepunom robe za koje su smatrali da je svojevrsna zamka policije.

Ideja samoposluživanja došla je od čelnika tadašnjeg Ivanečkog magazina Andrije Severa i Stjepana Putareka. Prostiralo se na 70 četvornih metara i do 1957. je radilo dvokratno – kažu u TZ-u.

U veljači 1963. odtud je na put krenula i prva trgovina na kotačima. Vozilo je danas u vlasništvu Turističke zajednice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije