Održana smotra literarnog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola

U varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu održana je smotra literarnog, dramskog, scenskog, i novinarskog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola s područja Varaždinske županije – LiDraNo 2018.

Ovogodišnji organizatori županijskog susreta LiDraNo 2018. je Osnovna škola Ljubešćica za učenike osnovnih škola te Prva gimnazija Varaždin za učenike srednjih škola.

‘Lidrano’ je smotra učeničkog stvaralaštva koja se svake godine održava u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Agencije za odgoj i obrazovanje, a provodi se na razini općina, gradova, županije, kao i na državnoj razini.

Program sadrži literarno stvaralaštvo učenika osnovnih i srednjih škola, dramsko-scensko stvaralaštvo, novinarsko stvaralaštvo, radijsko, filmsko i video stvaralaštvo, kao i stručne razgovore i okrugle stolove s voditeljima i učenicima.

Učenike i njihove mentore na početku susreta u Varaždinu prigodnim je riječima pozdravila ravnatelj škole Ivica Rojc, a samu smotru otvorio je zamjenik župana Tomislav Paljak.

– Čestitam svim sudionicima na sudjelovanju, Lidrano je lijepa prilika da svi pokažu svoja znanja i umijeća, naime smotra LIDRANO spada u smotre s najvećim brojem sudionika koji svojim kreativnim pristupom i stvaralaštvom doprinose umjetničkom dojmu ove smotre.Temeljna zadaća LiDraNa je njegovanje hrvatskog jezika i promicanje literarnoga, dramsko-scenskoga i novinarskoga izraza. Radovi LiDraNa predstavljaju rezultat neprekinutog rada voditelja sa učenikom ili skupinom tijekom cijele školske godine, potičući slobodu stvaralaštva učenika, osobno stvaralačko izražavanje, te motivacija učenika za njegovanje i istraživanje hrvatskog jezika – rekao je zamjenik župana Paljak te zaželio učenicima da na trenutak zaborave na vanjski svijet i osjete čaroliju kazališnog života. Neka danas s ovih dasaka koje život znače odzvanjaju dječji glasovi prenoseći nam bogatstvo i ljepotu dragog nam hrvatskog jezika i domaće riječi – zaključio je Tomislav Paljak.

Inače, na Županijskoj smotri LiDRaNO za osnovne škole sudjeluju učenici s 36 literarnih radova, 29 samostalnih novinarskih radova, 10 školskih listova, 7 radova u kategoriji radijski izraz, dok će se tokom današnjeg dana na dramskoj sceni HNK u Varaždinu održati 18 pojedinačnih i 18 skupnih scenskih nastupa. Ukupan broj sudionika LiDraNa za osnovne škole je 276 učenika.

Ukupan broj sudionika za srednje škole je 85 učenika, a sudjeluju učenici s 19 literarnih radova, 3 samostalna novinarska rada, 2 školska lista, 2 radijske emisije, 1 radio igrom, 11 pojedinačnih scenskih nastupa i 4 skupna scenska nastupa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije