VŽ KALENDAR Prvi izravni prijenos nogometne utakmice iz Varaždina

2.6.1884. Prigodom obilježavanja dvadesete obljetnice osnivanja prvog Hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog društva, U Varaždinu je održana glavna skupština Vatrogasne zajednice Hrvatske. Skupštinari su zaključili da se u cilju unaprjeđenja vatrogastva u Hrvatskoj uvede putujući vatrogasni učitelj i na tu dužnost imenovali su Mirka Kolarića, pročelnika varaždinskih vatrogasaca. Godine 1884. u varaždinskom vatrogasnom društvu bilo je 8 počasnih članova, 151 podupirući član i 91 aktivni član. Zapovjednik vatrogasaca bio je Vlado Šnap. Nakon vatrogasne skupštine na Banskom trgu u Varaždinu održana je velika javna vježba.

2.6.1877. U zagrebačkim “Narodnim novinama” objavljena je vijest da je u Varaždinu počelo djelovati gombalačko društvo u koje se upisalo 40 članova. Prvi predsjednik varaždinskog društva za tjelovježbu bio je Slavoljub Pump, a tajnik Josip Plantić.

2.6.1946. Prvi izravni radijski prijenos nogometne utakmice iz Varaždina obavljen je 2.lipnja 1946.godine sa utakmice Hrvatske lige između «Tekstilca» i splitskog «Hajduka» u kojoj su Varaždinci pobijedili s 3:0. Za taj prijenos tehničari Radio Varaždin napravili su posebni prijenosni primopredajnik, a na starim tribina stadiona postavljena je drvena kabina iz koje su novinari reporteri Antun Golob i Drago Krnoul prenosili drugo poluvrijeme utakmice. O dobroj tehničkoj kvaliteti govori podatak da se prijenos mogao slušati i u Zagrebu. Na kraju prvenstva Hrvatske lige 1946.godine momčad «Tekstilca», preteča današnjeg «Varteksa», osvojila je četvrto mjesto – iza «Hajduka»,» Dinama» i zagrebačke «Lokomotive».

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije