VŽ KALENDAR Društvo za poljepšavanje grada pokrenulo akciju da se uredi tržnica

1.6.1891. Društvo za poljepšavanje grada Varaždina pokrenulo je akciju da se uredi tržnica. Postavljeni su na tržnici stolovi na koje su prodavači uz malu naplatu stavljali mliječne proizvode,voće i povrće. Do tada je roba na tržnici bila držana na zemlji.

1.6.1880. Rodio se Milan Meniga, sportaš, biciklist. Bio je član Koturaškog društva “Sloga” u Varaždinu, pobjednik mnogih utrka i prvak južnih Slavena 1909.godine. Umro je u Zagrebu 1959.godine.

1.6.1660. Prabilježnik Hrvatskog kraljevstva Ivan Zakmardy od Diankovca utemeljio je isusovački konvikt u Varaždinu. U tom su sjemeništu smješteni vrijedni siromašni đaci varaždinske i isusovačke gimnazije. U početku su u konviktu bila osmorica učenika, a broj se povećao nakon što je Zakmardy oporučno ostavio dio svog bogatstva sjemeništu. Ivan Zakmardy, koji je dio života proveo u Varaždinu nije imao djece pa je za školovanje siromašnih gimnazijalaca utemeljio zakladu kojoj je darovao imanja u Jakopovcu i Trnovcu, tvrđavu Gornji Kalnik, nekretnine u gradu Varaždinu te dio posjeda Brezovicu, Dedine, Ljubešćicu i Obrež. Novcima iz zaklade sagrađena je i dvokatna palača – ‘Zakmardijevo sjemenište’.

1.6.1907. U Varaždinu je izašao prvi broj lista ‘Hrvatske pravice’, koji su pokrenuli članovi Starčevićeve Hrvatske stranke prava. Varaždinski pravaši najviše kritičkih tekstova objavili su o radu gradske vlasti i gradonačelnika dr. Pere Magdića.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije