NA DANAŠNJI DAN Prije 105 godina u Varaždinu je otvoren Hotel Novak

15.2.1952. U Varaždinu je rođen Božidar Kanoti, svestrani sportaš, nastavnik tjelesnog odgoja. Kao tenisač čak je pet puta bio prvak države u najmlađim kategorijama, zatim standardni prvotimac teniskog kluba Varteks. Tenis je igrao i za mađarski klub iz Nagykanizse. Bavio se i košarkom, ali najviše uspjeha imao je kao rukometaš varaždinskih klubova ‘Mladosti’ i ‘Vame’. U varaždinskim i hrvatskim rukometnim analima zabilježen je njegov podvig na utakmici ‘Mladosti’ i ludbreške ‘Podravine’ kada je postigao čak 54 pogodaka – rukometni golgeterski rekord. Božidar Kanoti umro je u Varaždinu 2. svibnja 2004. godine.

15.2.1913. U blizini glavnog gradskog trga i Vijećnice otvoren je moderan ‘Hotel Novak’ sa 30 soba za putnike. Imao je kavanu, restoran i građansku gostionicu. Hotel je sagrađen na uglu Kukuljevićeve, ondašnje Dravske ulice i Mesničke, današnje Šenoine ulice na prostoru gdje je tijekom 19. stoljeća bilo najpoznatije varaždinsko svratište ‘K divljem čovjeku’. Jednokatna zgrada hotela u Dravskoj ulici bila je duljine 18 metara, a u Mesničkoj ulici 26 metara. ‘Hotel Novak’ od 1945. godine nosio je naziv ‘Hotel Istra’.

15.2.1893. Počeo je u Varaždinu s radom stručni tečaj za žene koji je pokrenula Hrvatska zemaljska vlada. Pod vodstvom Vilme Vidulović. četrdeset polaznica svakodnevno je sedam sati učilo krojiti i šivati rublje i haljine.

15.2.1895. Rodila se u Varaždinu operna pjevačica Ludmila Radoboj. 1911. na školi Hrvatskog zemaljskog glazbenog zavoda upisala je glasovir kao glavni predmet. Diplomirala je 1920. umjetničkim ispitom iz pjevanja s izvrsnim uspjehom. Kao prvakinja opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu tijekom trideset godina tumačila je glavne uloge u brojnim operama. umrla je u Zagrebu 1981.

15.2.1839. Održana je čitaonička skupština na kojoj su prihvaćena pravila rada ‘Ilirske čitaonice’ čije je osnivanje godinu dana ranije predložio Metel Ožegović. Za predsjednika skupštine čitaonice izabran je Franjo Rizman i tajnika Henrik Hergović.

15.2.1696. Na zasjedanju Hrvatskoga sabora donešena je odluka kojom se odobrava dolazak kapucina u Varaždin. Međutim, tek tri godine kasnije, 1699., ‘Sveta kongregacija’ u Rimu donijela je odluku o osnivanju varaždinskog kapucinskog samostana i crkve. Kapucini su u grad stigli 1699. godine i nekoliko godina kasnije u južnom predgrađu podigli crkvu i samostan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije