VŽ KALENDAR 1799. godine umro istaknuti liječnik Ivan Krstitelj Lalangue

20.5.1797. Gradsko zastupništvo Varaždina donijelo je odluku o osnivanju građanske čete koja bi štitila grad ukoliko francuska vojska Napoleona Bonapartea prodre do ovog dijela Hrvatske. U građansku četu upisani su svi odrasli Varaždinci. Nadzapovijednik bio je gradski sudac dok su časnici i podčasnici bili građani vješti oružjem. Četa je iz carske oružane uzela 250 mačeva i bajuneta, dok je puške posjedovala gradska općina u svom skladištu. Građani, koji nisu bili sposobni za oružje, gradu su služili u skladištima ili davali novčane priloge za četu.

20.5.1544. Kapetan štajerskih četa Juraj Wildenstein iz Varaždina je zatražio od štajerskih staleža u Grazu pojačanje vojne posade u Varaždinu. U svom izviješću Wildenstein piše o velikoj prijetnji turske vojske predvođene Murat begom u Ulama begom. Zahtjevu za pojačanjem obrambenih snaga je udovoljeno i u Varaždin je poslano iz Graza dodatnih 200 strijelara puškara. Turske čete do Varaždina su stigle 1552.godine ali ga nisu opsjedali pa ni zauzeli. Grad je bio dobro utvrđen i zaštićen s dovoljnim brojem vojske.

20.5.1799. U Varaždinu je umro Ivan Krstitelj Lalangue, županijski fizik, osobni liječnik bana Franje Nadaždija, pisac prvih medicinskih knjiga na hrvatskom jeziku, narodni prosvjetitelj. U knjizi umrlih je zapisano: ‘Ivan Krstitelj Lalangue, liječnik grada Varaždina 25 godina, opskrbljen svim presvetim sakramentima katoličkog obreda umro je u dobi oko 56 godina i pokopan na javnom groblju svetog Vida…’ Lalangue se rodio 1743.godine u belgijskom gradu Matonu, medicinu je završio u Beču i kao liječnik došao je u Varaždin 1772. godine. Autor je udžbenika za primalje, prvi je opisao ljekovitost hrvatskih topličkih vrela među njima i Varaždinskih Toplica, objavio je knjigu o metodama liječenja različitih bolesti, u posebnoj knjižici opisao je korisnost sadnje i korištenja krumpira. Ivan Krstitelj Lalangue bio je jedan od najistaknutijih hrvatskih liječnika 18. stoljeća.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije