VAFI&RAFI ‘Primarni cilj je pokazati publici da je animacija umjetnička forma’

U petak, 18. svibnja, održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen program nadolazećeg Vafi&Rafi internacionalnog festivala animiranog filma.

Službeno otvaranje RAFI-ja bit će u ponedjeljak, 28. svibnja, u Rijeci, dok VAFI u Varaždinu počinje u četvrtak, 31. svibnja, u kinu Gaj, nakon čega slijedi svečano otvaranje izložbe dvaju animatora. U Galerijskom centru predstavit će se animatori Božidar Trkulja i Marko Dješka.

Tako će 9. izdanje Vafija biti podijeljeno između dva grada, Varaždin i Rijeke.

– Rijeka će biti prijestolnica kulture pa nam je i to bila nit vodilja. Njima je ova suradnja bila iznimno zanimljiva, zbog toga jer nam je zemlja partner Italija, a u Rijeci ima puno talijanskih osnovnih i srednjih škola koje će biti uključene u sam program – rekao je Hrvoje Selec, direktor Festivala.

Promijenjen je i sam koncept Festivala i sad nosi ime VAFI&RAFI. Riječ je o dvije sekcije – VAFI predstavlja dio gdje se natječu animirani filmovi koje su radila djeca i mladi do 18 godina starosti (u tri već poznate kategorije: MINI, MIDI i MAXI), dok RAFI predstavlja dio festivala gdje se natječu profesionalni animirani filmovi za djecu i mlade u četiri kategorije namijenjene za dobne skupine (0-6, 7-10, 11-14 i 15-18 godina starosti).

– Cijela ideja festivala je da se prvih tri dana od 28. do 30. svibnja u Rijeci održava festival i to onaj profesionalnog karaktera gdje prikazujemo filmove za djecu i mlade, dok od četvrtka do nedjelje Varaždin postaje centar dječje animacije gdje nam dolaze i gosti te će ljudi imati prilike besplatno u Kinu Gaj vidjeti filmove koje su radili djeca i mladi – naglasio je Selec.

Pristiglo je 693 animiranih filmova iz 69 zemalja i to i sekciji VAFI – 298 animiranih filmova koje su radila djeca i mladi i to iz 28 zemalja, dok je u sekciji RAFI prijavljeno 389 profesionalnih filmova za djecu i mlade iz 59 zemalja, a tijekom Festivala bit će prikazao 188 animiranih filmova i to u čak 14 službenih projekcija.

Žiri za RAFI sekciju bit će 12 djece i mladih iz Rijeke, dok filmove djece i mladih ocjenjuje internacionalni žiri odraslih u sastavu Andrea Martignoni, animator iz Italije, Igor Prassel, direktor Animateke iz Slovenije, te Ana Hušman, docentica je na odsjeku za animirani film i nove medije, Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Festival ima i odgojnu komponentu koju su i ovog puta prepoznali UNICEF Hrvatska i Ured pravobraniteljice za djecu RH. Šesti puta Maja Flego i Gorana Banda dodijelit će Plavi VAFI za film koji najviše promiče dječja prava i natjecateljski karakter u sekcije filmova koje su radila djeca.

– Primarni cilj festivala je pokazati publici da je animacija umjetnička i kreativna forma i sretni smo da imamo istomišljenike diljem svijeta, ali i podršku u lokalnoj zajednici. No, na Festivalu će biti i niz drugih kvalitetnih edukativnih i kulturnih sadržaja, također atraktivnih publici – naglasila je Ana Sever, izvršna producentica VAFI-ja.

RAFI sekciju odabrale su selektorice Dubravka Kalinić Lebinec, osnivačica VANIME, i Sandra Malenica, bivša programska voditeljica VAFI festivala.

– Već petu godinu otkad na Vafiju postoji ta kategorija animiranih filmova za djecu i mlade kolegica Dubravka Kalinić Lebinec i ja odabiremo filmove, nekako smo se već ispraksirale, ali imamo isti moto, a to je da film mora biti cjelovit. Nemoguće je da prođe neki film koji je možda dobar u likovnosti, ali loš u priči, konceptu ili u poanti. Trudimo se ne birati filmove koji patroniziraju djecu i mlade, već filmove koji imaju umjetničku kvalitetu i nekakvu poruku – rekla je Malenica.

Nisu samo projekcije dio Festivala, već i bogati program radionica.

U Rijeci će tako srednjoškolcima i studentima radionicu održati animator iz Italije Vincenzo Gioanola. Polaznici će se okušati u animaciji na filmskoj traci. Djecu osnovnoškolskog uzrasta o stop animaciji će učiti gosti iz OTTOmani laboratorija, koji također dolaze iz Italije.

U Varaždinu će radionicu stop animacije za djecu također održati gosti OTTOmani laboratrija, dok će s mladima crtani film raditi Danilo Dabić i Ivana Popović iz Srbije.

Selektor VAFI sekcije Zvonimir Haramija Hans će tijekom vikenda za vrijeme festivala s mladima oslikavati zid u Centru za mlade u Varaždinu.

Za sve navedene radionice u Varaždinu još uvijek ima mjesta, a za sudjelovanje se potrebno prijaviti putem e-maila vanima@vanima.hr i to najkasnije do 25. svibnja.

Panel rasprava – Mediji i maloljetnici

Direktor Festivala Hrvoje Selec najavio je panel raspravu na temu ‘Mediji i maloljetnici – uvijek na granici etičnog’ koja će biti održana 1. lipnja u Varaždinu u palači Herzer.

Gosti panela su Maja Flego iz Ureda pravobraniteljice za djecu RH, Gorana Banda iz Ureda UNICEF-a Hrvatske, Darijo Čerepinko, pročelnik Odjela za odnose s javnostima pri Sveučilištu Sjever, te Boško Picula, jedan od utora emisije ‘Kokice’ koja se prikazuje na HRT-u.

– U košmaru informacija koje putuju internetom bitno je zaštititi maloljetne osobe, pa smatramo kako će ova panel rasprava potaknuti medijske djelatnike na korektno iznošenje informacija kad su maloljetnici u pitanju koje morao na neki način zaštititi – istaknuo je direktor Festivala Hrvoje Selec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije