VŽ KALENDAR Rođen Artur Kaderžavek – graditelj vila u Kolodvorskoj u Varaždinu

7.2.1936. U 59. godini u Zagrebu je umro Lavoslav Henigsberg, pravnik, sudac Banskog stola i Stola sedmorice, predavač na Pravnom fakultetu. Rodio se u Varaždinu 1877. godine. Nakon studija prava u Gracu i Beču, neko vrijeme radio je u Varaždinu kao upravitelj Državnog odvjetništva. Objavio je desetak knjiga i monografija s pravnom tematikom, godine 1925. izradio je tekst Zakona o štampi.

7.2.1883. U Našicama je rođen Artur Kaderžavek, građevinar. Nakon gimnazije u Osijeku, studirao je i diplomirao na Građevinskom fakultetu u Budimpešti. Pri građevnom odjelu Zemaljske vlade u Varaždinu zaposlio se 1908. godine da bi potom bio građevinski poduzetnik. Među najljepšim objektima, koje je sagradio, su vile u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu, na kućnom broju 19 u stilu historicizma i zgrada na broju 21 u stilu kasne secesije. Za Mariborsku tkaonicu na Trgu bana Jelačića sagradio je zgradu u duhu zakašnjele secesije u kojoj je danas tiskara TIVA. Artur Kaderžavek bio je jedan od najboljih varaždinskih šahista i prvi predsjednik ‘Varaždinskog šahovskog kluba’ utemeljenog 1922.godine. Umro je u Varaždinu 22. listopada 1963.godine.

7.2.1587. Kralj Rudolf Drugi izdao je u Pragu naredbu kojom se Varaždinu zabranjuje uporaba starog kalendara i određuje da se Varaždinci ubuduće koriste isključivo novim kalendarom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije