NASILJE ‘Druga djeca se rugaju mom sinu i tuku ga jer je siromašan’

U jednom dijelu sjeverozapadne Hrvatske, 11-godišnji dječak trpi nasilje svojih vršnjaka već godinama. Nakon vještačenja je ustanovljeno da je dječak iznadprosječne inteligencije, niskog samopouzdanja te zatvoren i povučen. Kod njega su bili prisutni i depresivni simptomi te izražen osjećaj ljutnje.

‘Sve je počelo još u 1. razredu. Susjed, koji je dvije godine stariji od mojega sina i ide u istu školu, počeo je pričati da smo siromašni i da živimo u staroj kući’, rekla je majka (43) dječaka (11) iz sjeverozapadne Hrvatske za 24sata.

Kako prepričava majka, djeca su se tad počela razdvajati, a i krenuo je pritisak da se ne druže s njim. Pokušala je to riješiti s njegovim roditeljima kroz razgovor, ali situacija je s vremenom postala još gora. Naime, dječak sad ide u peti razred, ali nasilje koje trpi je sve češće, a sve se odvija u školi i pod velikim odmorom. Majka je 2016. godine prvi put prijavila školi maltretiranje, ali je, tvrdi, situacija eskalirala jer insititucije nisu ništa poduzele – ili barem ne dovoljno.

Priča postaje još gora – u dva navarata su ga na autobusnoj stanici gurnuli pod auto koji je morao zakočiti da ne bi naletio na njega. Nakon toga su se obratili razrednici i ravnatelju škole.

Dokaz je i zapisnik škole iz siječnja 2016. godine u kojemu se navodi da se dječak žali da ga nekoliko učenika iz škole ismijava i izruguje, udara u rame, trbuh ili nogu te gura pod automobil na putu do škole ili prilikom povratka kući. Zbog svega je tužan i kući često dolazi uplakan, doznaje 24sata.

U zapisniku ravnatelj zaključuje da problem nije u nadležnosti škole – nasilje se, naime, događa na putu do škole ili na povratku pa su majku uputili da se javi nadležnim institucijama.

Nakon toga su se u slučaj uključili policija i Centar za socijalnu skrb. Nadalje, iste godine (2016.) dječak je prošao vještačenje multidisciplinarnog tima Poliklinike za zaštitu djece. Iz njihova nalaza, koji nam je majka dala na uvid, proizlazi da je dječak u školskom okruženju bio izložen neprimjerenim postupanjima vršnjaka.

Zaključuju da je dječak iznadprosječne inteligencije, niskog samopouzdanja te zatvoren i povučen. Kod njega su bili prisutni i depresivni simptomi te izražen osjećaj ljutnje, piše 24sata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije