DRAVA Kreće uređenje poučne staze, na barskome staništu dobit ćemo i vidikovac!

Projekt ‘Živjeti z Dravo-m’ bivše gradske vlasti nikad neće biti realiziran, barem ne u svome punom opsegu, ali zato uskoro kreću radovi u sklopu Dravske park-šume vezani uz drugi projekt.

Rečeno je to na kolegiju gradonačelnika prošloga tjedna, gdje je Alenka Car, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Varaždinske županije, potvrdila navode gradonačelnika Ivana Čehoka da je koncept toga projekta s aspekta struke – ‘prenapadan’, odnosno ‘previše ulazi u šumu’.

> ‘Živjeti z Dravo-m’: Adrenalinski park, plaža i brojni sadržaji uz rijeku Dravu

No to ne znači da se na Dravi ništa neće raditi. Uskoro kreće realizacija projekta obnove poučne staze u Dravskoj park-šumi, projekt vrijednosti oko 700 tisuća kuna!

Projekt je prijavljen krajem 2016. godine, a a odobren je u rujnu prošle godine. Financira se iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EAFRD).

– Projekt obuhvaća obnovu i uređenje poučne staze, koja se nalazi na području nekadašnje trim staze. Tamo se i dosad nalazila poučna staza, no ona je devastirana – rekla je Alenka Car.

Kako je rečeno, uređenje poučne staze uključuje uklanjanje suhih i bolesnih stabala i grmlja.

U tom dijelu šume na barskom staništu bit će izgrađen vidikovac. U ilustraciji uz tekst može se vidjeti prijedlog mogućeg izgleda takvog vidikovca. Autori projekta su varaždinski arhitekti Janko Jelić i Kristina Škrokov.

Alenka Car je navela i da će se u sklopu realizacije projekta urediti podne markacije i markacije reljefa i drveća, a postavit će se i informativne ploče diljem cijele staze.

Radovi će biti realizirani u suradnji s Gradom Varaždinom i Hrvatskim šumama.

Čehok je najavio i druge aktivnosti u Dravskoj park-šumi ove godine. Rekao je da određene investicije počele provoditi Hrvatske vode, a da Grad pregovora s HEP-om da se uključi u uređenje pojasa uz kanal kojim upravlja ta tvrtka.

– Uredit ćemo Dravsku park-šumu na dobrobit svih građana, od šetača i rekreativaca do onih koji plove Dravom. Ali ne treba biti prevelikih intervencija, taj prostor treba sačuvati kao park-šumu, no istovremeno ga otvoriti građanima – najavio je Čehok.

Osvrnuo se i na prostor dravske špice, odnosno zapuštenog dravskog bazena. Najavio je da će Grad razgovorati s privatnim vlasnikom, Hotelom Turist, o tome prostoru i vidjeti može li se nešto učiniti po tom pitanju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije