ARENA Čehok: ‘Gradnja Arene Varaždin apsolutno se isplatila’

Tvrtka Ingra koja je izgradila zagrebačku Arenu najavila je kako će zatvoriti vrata dvorane jer Grad Zagreb i Vlada koji zajednički trebaju plaćati najamninu, već mjesecima zavlače.

Jučer je na tu temu u emisiji ‘Otvoreno’ gostovao i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok te je naglasio da u Varaždinu što se tiče Arene sličnih problema nema.

– U Varaždinu nemamo nikakvih poteškoća jer smo ugovorili financijski aranžman u kojem se računa kretanje Euribora. Izračunali smo također i komercijalizaciju, nama se u odnosu na ona inicijalno ugovorena sredstva od nekih 38,5 miljuna kuna godišnje, od čega polovicu financira Grad, a polovicu država, sa 38,5 miljuna kuna spušta na 32 miljuna kuna godišnje. Tako godišnje uštedimo miljun eura, jer smo takav ugovor sklopili te smo zadovoljni takvim financijskim aranžmanom – rekao je Čehok.

Čehok je također spomenuo kako je Grad Varaždin angažirao njemačku banku koja je pratila i ugovarala kretanje tih svih bankovnih marži na europskom tržištu.

– Nismo imali prevelikih poteškoća s našim ugovornim partnerom, ali razmišljamo o promjeni nekih stavki ugovora s obzirom da je odmah bilo navedeno u ugovoru da ako dođe do promjene kretanja stope poreza na dobit ili nekih sličnih naknada, da onda imamo pravo mijenjati ugovor i također razmišljamo o tome da još smanjimo taj godišnji obrok javno-privatnog partnerstva – izjavio je Čehok.

Gradonačelnik Čehok je rekao kako se gradnja Arene Varaždinu apsolutno isplatila te da je njezina gradnja bila u planu još prije nego li se znalo da će Varaždin biti jedan od domaćina Svjetskog rukometnog prvenstva 2009. godine.

– Da smo graditi dvoranu išli sami, sami bismo trebali i otplatiti dvoranu, dakle ukupni trošak bi pao na građane Varaždina i gradski proračun, dok nam je ovako država financirala polovicu investicije – izjavio je Čehok.

Čehok je za kraj prokomenirao model javno-privatnog partnerstva.

– Nisam veliki pristalica javno-privatnog partnerstva. On ima svoje prednosti u zemlji gdje građevinske tvrtke znaju loše raditi i uzimaju kooperante, ne nadziru procese i na kraju ugrade materijale koji nisu dugovječni i nisu u skladu s dokumentacijom pa se nakon nekoliko godina zna dogoditi da shvatite da je kvaliteta izgradnje dosta loša te da imate više troškova u održavanju nego ste prvotno planirali.

Javno-privatno partnerstvo je u takvim državama dobro jer zapravo znači disperziju rizika. U slučaju Varaždina, rizik sto posto snosi privatni partner. Ako oni nešto nisu dobro ugradili, ako im se naprimjer pokvare sve slavine onda je to njihova greška i oni ju moraju sanirati. Kod nas je dobra činjenica da u slučaju bilo kakvih incidenata kao što su naprimjer navijački neredi i da se sve polupa, to sve snosi privatni partner. Javno privatno partnerstvo je dobro kad imate veliku mogućnost komercijalizacije ako je ta mogućnost komercijalizacije mala kao u školskim objektima onda se ono baš i ne isplati – rekao je Čehok za kraj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije