RAZVIJENOST Općina Donja Voća među najnerazvijenijim općinama u Hrvatskoj

I dok prema novom indeksu razvijenosti Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije gradovi iz Varaždinske županije imaju iznadprosječne rezultate, tek je Lepoglava ispodprosječna, općine su daleko od takvih rezultata.

> RAZVIJENOST GRADOVA Varaždin najrazvijeniji na sjeveru, Lepoglava ispodprosječna

Naravno, ima i iznimno razvijenih općina, no velik je broj i onih koje se po razvijenosti nalaze na samom dnu. Gledano kroz brojke, u Varaždinskoj županiji iznadprosječno razvijenih općina je 8, dok je ispodprosječno razvijenih čak 14.

Novi indeks razvijenosti ima osam skupina za gradove i općine, 4 iznadprosječne i 4 ispodprosječne, a podaci koji su se koristili za izradu indeksa razvijenosti sakupljani su u razdoblju od 2014. do 2016. godine.

U konkurenciji od 556 jednica lokalne samouprave, što uključuje gradove i općine, najbolje je plasirana Općina Gornji Kneginec, koja je zasjela na 138. mjesto i nalazi se trećoj iznadprosječnoj skupini.

Druga općina po razvijenosti iz naše županije je Općina Veliki Bukovec, na 165. mjestu, a iza nje je Općina Trnovec Bartolovečki, na 178. mjestu. I te općine su u trećoj iznadprosječnoj skupini.

Nerazvijene općine

Svoje mjesto među najnerazvijenijim općinama u Hrvatskoj pronašla je Općina Donja Voća, ona je zasjela na 486. mjesto indeksa razvijenosti.

Općina Martijanec nalazi se u trećoj skupini ispodprosječno razvijenih općina i nalazi se na 406. mjestu, dok je iza nje Općina Bednja, na 404. mjestu.

Prema indeksu razvijenosti ovo je poredak svih iznadprosječno razvijenik općina u Varaždinskoj županiji: Gornji Kneginec (138.), Veliki Bukovec (165.), Trnovec Bartolovečki (178.), Sveti Ilija (188.), Ljubeščica (202.), Sračince (207.), Beretinec (224.) i Vidovec (239.).

Najnerazvijenije općine, od najbolje među njima do najgore, su: Jalžabet (258.), Petrijanec (261.), Vinica (268.), Breznica (271.), Maruševec (274.), Klenovnik (278.), Breznički Hum (298.), Mali Bukovec (330.), Sveti Đurđ (340.), Cestica (341.), Visoko (352.), Bednja (404.), Martijanec (406.) i Donja Voća (486.).

Indeks razvijenosti Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije izradilo je kako bi pridonijelo ravnomjernom razvoju svih dijelova Hrvatske, a oni koji su ocijenjeni kao ispodprosječni dobit će sredstva ministarstva.

Detaljne podatke možete potražiti na linkovima ispod:

> Indeks razvijesnosti za gradove i općine

> Indeks razvijenosti za županije

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije