VŽ KALENDAR Prije 79 godina umro vatrogasni zapovjednik Mirko Kolarić

6.1.1938. Umro je Mirko Kolarić, dugogodišnji zapovjednik varaždinskog dobrovoljnog vatroganog društva i inicijator utemeljenja brojnih vatrogasnih društava u Hrvatskoj. Organizirao je vatrogasne tečajeve, bio je tajnik Hrvatsko-slavonskog vatrogasnog saveza. Autor je nekoliko knjiga o vatrogastvu. Prvi je uveo hrvatske naredbe u zapovijedanju. Mirko Kolarić rodio se u Varaždinu 1850. godine.

6.1.1883. U Varaždinu se rodio povjesničar i geograf Adolf Wissert. Radio je kao profesor u varaždinskoj Gimnaziji, Gradskom muzeju, Matici hrvatskoj, zagrebačkoj Trgovačkoj akademija te je bio ravnatelj Gradskog muzeja u Varaždinu. Proučavao je povijest Varaždina i objavljivao studije ‘Povijesni spomenici slobodnog i kraljevskog grada Varaždina’. Umro je 1957.godine.

6.1.1753. U Varaždinu je rođen slikar Blaž Gruber. Oslikao je oltar u Kapelici Svetog Fabijana i Sebastijana, svod sakristije u Varaždinskoj katedrali, propovjedaonicu u Crkvi Svetog Florijana u Varaždinu. Oslikao je i velik broj drugih crkava u ovom djelu Hrvatske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije