Uspješna godina Savjeta za socijalnu politiku Grada Lepoglave

Članovi Savjeta za socijalnu politiku, stručnog, savjetodavnog i koordinacijskog radnog tijela Gradskog vijeća Grada Lepoglave, koje je uključeno u rješavanje problematike iz domene socijalne politike održali su svoju posljednju sjednicu ove godine.

Zahvaljujući dosadašnjoj proaktivnoj socijalnoj politici Grada Lepoglave briga za socijalno ugrožene građane bila je na visokoj razini, no s početkom rada Savjeta za socijalnu politiku i uključivanja u njegov rad stručnjaka za socijalnu politiku, ona je dobila dimenziju više. Potvrdilo se to i na posljednjem sastanku, na kojem su članovi Savjeta, uz utvrđivanje daljnjih smjernica rada, razgovarali i o konkretnim problemima tražeći najbolju opciju za njihovo rješavanje kao i aktivnostima Savjeta u ovoj godini.

Zlatko Barbir iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Ivanec naglasio je kako je nezaposlenost u Lepoglavi pala na svega 200 osoba u evidenciji Zavoda te dodao kako je gradska proaktivna socijalna politika omogućila da se 11 osoba ove godine zaposli u programu javnih radova.

– Grad Lepoglava zaista dobro i konkretno koristi ovu mjeru javnih radova i primjer je dobre prakse na koji se sve način može pomoći osoba koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada – kazao je Barbir.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Ivanec Jasminka Ruhek u svom se izlaganju referirala na velik projekt FEAD, ‘Humanitarni paket za središnju Hrvatsku’ koji se provodio sredstvima iz programa Fonda europske pomoći za najpotrebitije u vidu ublažavanja siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći.

Nositelj projekta bio je Hrvatski Crveni križ, a lokalni partner Gradskom društvu Crvenog križa Ivanec Grad Lepoglava.

– U sklopu projekta FEAD na području Lepoglave distribuirano je kroz četiri organizirane podjele 527 prehrambenih i higijenskih paketa koje je u sveukupnoj vrijednosti od 51.321,77 kuna primilo 140 Lepoglavčana – spomenula je ravnateljica Ruhek.

– Suradnja Grada Lepoglave i Centra za socijalnu skrb na zavidnom je nivou – spomenuo je ravnatelj Centra Robert Čusek te dodao kako su Centar i Grad osim redovnog sustava socijalne pomoći uspjeli pomoći tri obitelji kojima je trebala značajnija pomoć. Uz to, posebno se njeguje inicijativa radova za opće dobro koja će od iduće godine biti u novom obliku.

Zanimljiv je podatak što je u obvezi na početku provođenja ove inicijative bilo 76 obveznika, a za prosinac ove godine njih 43 što govori kako se smanjuje broj ljudi koji primaju socijalnu pomoć.

Miljenka Varović iz Udruge umirovljenika grada Lepoglave naglasila je brigu za građane treće životne dobi kao i poklon bon povodom Uskrsa, ali i skrenula pozornost na potrebu dodatnih gerontodomaćica koje bi mogle obuhvatiti širi broj korisnika.

– Nije problem samo pripremiti, očistiti ili pomoći oko nekih stvari, starijima je izuzetno važna komunikacija s vanjskim svijetom jer mnogi od njih žive sami i prepušteni su sami sebi. Kroz toplu riječ puno se toga može dobroga učiniti – naglašava Varović.

Briga za građane u potrebi, posebno one sa socijalnim predznakom, a u kontekstu zdravlja u većini slučajeva rješava patronažna služba, a o čemu je govorila Bernarda Godinić. Osim rada na terenu, građanima su vrlo važni planirani projekti opremanja ambulanti pa je Godinić istaknula kako je izuzetno važno da se konačno završi priča oko dizala u lepoglavskom Domu zdravlja.

– Svako malo netko upita za to dizalo. Očito je da je građanima ono i više nego potrebno. Drago mi je da je Grad uspio u svojim zagovaračkim nastojanjima da se ova vrlo važna stvar pokrene i iduće godine završi – kaže Godinić.

Zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač predstavivši aktivnosti koje je Grad Lepoglava pokrenuo u 2017. godini fokusirao se na nastavak projekta ‘Pomoć u kući’ kojeg Grad provodi sa Županijskim društvom Crvenog križa, a putem kojeg se osigurava jedna stalna gerontodomaćica za potrebe građana starije životne dobi, a spomenuo je i kandidiranje projekta ‘Medgen2’ na Europske fondove putem kojeg bi se dodatno utjecalo na brigu za starije kroz otvaranje tzv. ‘dnevnog boravka’ za starije u Lepoglavi.

– Pred nama je još dosta posla. Prioritet nam je staviti u funkciju doma za starije Pastoralni centar u bivšem župnom uredu te nastaviti s programima zapošljavanja za građane u nepovoljnom položaju. Sustav socijalnih potpora za građane u potrebi prvenstveno se fokusira na prigodni bon za kupnju prehrambenih artikala ili drva za ogrjev čime smo maknuli gotovinske isplate koje su bile veliki problem nesavjesnim tražiteljima pomoći. Svi koji su od Grada tražili pomoć, a da su ispunjavali uvjete tu su pomoć i ostvarili. Maksimalno se brine o svima u potrebi, a što se vidi iz planiranih sredstava za programe socijalne skrbi za 2018. godinu – zaključuje Kovač.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije