VŽ KALENDAR Prije 20 godina umro karikaturist Mladen Bašić

31.12.1997. Umro je Mladen Bašić, karikaturist, dugogodišnji predsjednik Hrvatskog društva karikaturista. Rođen je u Varaždinu 1945. godine, studirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu gdje je i diplomirao pravo. Surađivao je u ‘Kerempuhu’, ‘Paradoksu’, Vjesniku, Večernjem listu te u varaždinskom humoristično-satiričnom listu ‘Grabancijaš’. Priredio je tridesetak samostalnih izložbi te redovito sudjelovao na skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je mnogih nagrada za karikaturu, uključujući i inozemne.

31.12.1972. U Varaždinu je umro profesor Krešimir Filić, kulturni djelatnik. Bio je gimnazijski profesor, utemeljitelj i dugogodišnji ravnatelj gradskog muzeja, predavač i tajnik Pučkog sveučilišta. Bio je i među osnivačima i voditeljima Galerije slika, pjevačkih društava, obnovitelj rada Glazbene škole, među osnivačima varaždinskog Planinarskog društva. Autor je desetak knjiga i studija i prošlosti Varaždina: ‘Povijest varaždinske gimnazije’, ‘Varaždinski mesarski ceh’, ‘Glazbeni život Varaždina’, ‘Gradsko kazalište u Varaždinu’ i drugih.

31.12.1892. U 58. godini umro je Janko Jambriško, graditelj. Gradio je stambene zgrade u duhu historicizma. U Zagrebu je sagradio ljetnikovce Okrugljak i Jelenovac, a u Varaždinu, prema nacrtu bečkog arhitekta Hermana Helmera, sagradio je 1873. godine kazališnu zgradu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije