VŽ KALENDAR Varaždinska radiostanica obavila prvi izravni prijenos

24.12.1994. U Zagrebu je umro sveučilišni profesor i dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje Josip Uršić. Rođen je u Varaždinu 1923.godine te je studirao brodogradnju. Autor je studentskih udžbenika ‘Stabilitet broda’, ‘Čvrstoća broda’. Dobitnik je brojnih nagrada među kojima i nagrade ‘Nikola Tesla’ i Nagrada za životno djelo 1988.godine.

24.12.1947. U Varaždinu je rođena Inga Poje, sportašica. Bila je u više navrata državna prvakinja u gimnastici, sudionica europskih svjetskih prvenstava. Kao liječnica specijalizirala je sportsku medicinu.

24.12.1945. Prva varaždinska radiostanica uspješno je obavila prvi izravni prijenos. Na srednjem valu od 285 metara i jakošću 500 vata, prenošena je polnoćka iz Uršulinske crkve. Mikrofoni su bili postavljeni na nekoliko mjesta u crkvi, voditelj je prije početka najavio polnoćku, a onda je prenošena sveta misa. Ovo je bio značajan podvig s obzirom na skromne i minimalne tehničke i financijske mogućnosti prve varaždinske radiostanice, koja je djelovala samo godinu dana te je tek pet godina kasnije Varaždin ponovno dobio svoj radio.

24.12.1820. U Varaždinu se rodio prirodoslovac i pjesnik Ivan Kiseljak. Kao profesor radio je u Zagrebu, a kao znanstvenik skupljao je i proučavao školjke. Pisao je pjesme. Umro je 1896. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije