VŽ KALENDAR Josip II. je 1782. naložio gradnju prvog pravog mosta preko Drave

20.12.1984. Umro je Milan Grims, znanstvenik. Studirao i doktorirao je farmaciju u Zagrebu, bio stipendista Humboltove zaklade na farmaceutskom institutu u Bonnu. Radio je u Zagrebu na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu te vodio odjel hrvatskog Zavoda za ispitivanje i kontrolu lijekova.

20.12.1782. Naredbom cara i kralja Josipa II. određena je gradnja stalnog drvenog mosta preko Drave kod Varaždina. U to doba postojao je pontonski most sastavljen od nekoliko međusobno povezanih lađa koje su se rastavljale zimi zbog nailaska ledenih santi i kada je trebalo propustiti splavi koje su iz Štajerske prevozile drvenu građu, rudu i drugu robu nizvodno od Varaždina. Most je dovršen 1786. godine, bio je dugačak 157 i širok osam metara. Novi most došao je razgledati car Josip II.

20.12.1456. Vijećnici gradskog poglavarstva donijeli su odluku o cijenama po kojima su varaždinski mesari smjeli prodavati meso. Najskuplja vrsta mesa bila je tusta volovina, nešto jeftinije bile su svinjetina i kravetina, dok su najjeftinije bile teletina, junetina i iznutrice. Za nepridržavanje odluke o cijenama i prodaju bez odobrenja poglavarstva plaćale su se novčane kazne, a u težim slučajevima prekršiteljima je prijetila kazna zatvora.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije