DOBRODOŠLI U GRABANICE Grad je nemoćan, ne može od Stanoinga ni kaznu naplatiti!

Pustoš koju ju iza sebe ostavio financijski krah tvrtke Stanoing, za koju se na Trgovačkom sudu u Varaždinu još uvijek vodi predstečajni postupak, ogromna je. Nedovršena zgrada VTC-a u Zagrebačkoj ulici predstavlja veliku opasnost za građane, a ništa bolja situacija nije ni s nedovršenim zgradama u naselju Grabanice u Jalkovečkoj ulici.

Varaždinac Krešimir Stančić snimio je video materijal pod naslovom ‘Dobrodošli u Grabanice’, u kojem se jako dobro vide razmjeri ovoga problema.

– ‘Dobrodošli u Grabanice’ tužna je varaždinska priča koja nameće pitanje da li Grad ima obavezu brinuti o kvaliteti života svojih građana. Naravno, ne radi se o preuzimanju propalih privatnih investicija, već o brizi za komunalni red, sigurnost i zdravlje stanovnika. Napušteno gradilište predstavlja ruglo ovog dijela grada. Divljanje svakojake vegetacije stvara problem građanima s alergijskim problemima, a kolonija golubova ukrasila je unutrašnjost ‘varaždinskog Černobila’ svojim fekalijama i lešinama. Tijekom ljetnih oluja po naselju lete komadi građevisnkog materijala. Lim s krova jedne od tih zgrada jednom će završiti u nečijim automobilu ili, nedajbože, ozlijediti nekoga. Pogledajte video i donesite svoj sud. Dijelite, komentirajte, pomozite da se nadležne strukture aktiviraju i da ovakve slike našeg grada postanu prošlost – napisao je autor uz svoj uradak.

Što kažu u Gradu?

Kažu da je gradski Upravni odjel za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša, odnosno njegov Odsjek za redarstvo, unatrag 4-5 godina vodio upravne postupke vezano za neodržavanje okoliša oko građevinskog zemljišta – zgrade u izgradnji, u naselju Grabanice, kao i VTC-a u Zagrebačkoj ulici.

– Zbog nepostupanja vlasnika zemljišta temeljem donijetog Rješenja te izvršnosti istoga oko neodržavanja, društvu Stanoing d.o.o. izrečene su novčane kazne u iznosu od 5.000 kuna po utvrđenom prekršaju, a sve to temeljem izdanog Obaveznog prekršajnog naloga, koji je izdan temeljem Prekršajnog zakona – odgovorili su nam iz Grada Varaždina.

Dakle, redarska služba kaznila je Stanoing novčanom kaznom (iz odgovora je nejasno koliko puta). No stanje se ne mijenja. No ne samo to – kazne nikad nisam naplaćene.

Pokušana je, informiraju nas iz Grada, prisilna naplata novčanih potraživanja, putem FINE, međutim od toga ništa. Razlog? Žiro račun Stanoinga je blokiran.

Čini se da je to razina dokle seže ovlast Grada Varaždina.

– Što se tiče zapuštenih i nedovršenih stambenih zgrada u Grabanicama, Grad Varaždin nema ovlasti za postupanje na istima, obzirom da je građevinsko zemljište u privatnom vlasništvu. Za izgradnju navedenih zgrada, Stanoing d.o.o. ishodio je lokacijsku i građevinsku dozvolu te je izgradnju započeo na vrijeme, dakle građevinska dozvola još uvijek vrijedi do završetka izgradnje započetih, a nezavršenih stambenih građevina – dobili smo odgovor.

– Na osnovu svega gore navedenog, Grad Varaždin, Upravni odjel za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša, Odsjek za redarstvo poduzeo je sve mjere temeljem svojih ovlasti iz Zakona o komunalnom gospodarstvu, Zakona o građevinskoj inspekciji (za kojeg je utvrđeno da nema postupanja) kao i Odluke o komunalnom redu Grada Varaždina – zaključuje se u odgovoru Grada Varaždina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije