Vijesti / Društvo

Na 2. izložbi vina VIN CE 2018. u Cestici dodijeljeno čak 21 zlatno odličje

Na 2. izložbi vina VIN CE 2018. u Cestici dodijeljeno čak 21 zlatno odličje

Ministar i potpredsjednik Hrvatske Vlade, Predrag Štromar dodijelio je u subotu nagrade vinarima čija su vina ocijenjena najboljim na 2. izložbi vina VIN CE 2018. u Cestici.

Šampion izložbe, koju organizira Udruga vinogradara i vinara 'Sveti Martin' Cestica, je polusuhi Chardonnay iz Lovrinih vinograda s Lovrečan brijega, vlasnika Ivana Matijašeca, dok je posebnu nagradu za najviše osvojenih zlatnih odličja (četiri) dobio Tomislav Furjan iz Babinca.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na izložbu mladih vina je bilo prijavljeno 149 vina, jedno voćno vino i jedna rakija, njih 18 je ostalo neocijenjeno, 21 je dobilo zlatno, 73 srebrno, a 39 brončano odličje.

Sa 150 prijavljenih vina, ovogodišnja je izložba premašila lanjsku za 50 posto.

- Ova godina je bila naklonjena vinogradarima, iznjedrila je grožđe odlične kvalitete, a s tim je u skladu i kvaliteta vina. Neke su se sorte više iskazale, neke manje, ali gledajući u globalu kvaliteta je jako dobra. Činjenica da je među mješavinama, koje dominiraju u varaždinskom kraju, dodijeljeno čak sedam zlata, govori puno o kvaliteti, jer u mješavinama je najteže postići visoku kvalitetu. Od ostalih je sorata najviše zabljesnuo Chardonnay, od kojih je jedan postao i šampion izložbe. Sve sorte su kvalitetne, možda je nešto manja kvaliteta kod crnih sorata, što ne treba čuditi s obzirom da ovaj dio hrvatske nema tradiciju pijenja niti proizvodnje crvenih vina - bio je zadovoljan Miroslav Matovinović, predsjednik Ocjenjivačkog povjerenstva izložbe.

 

Općina Cestica je velika podrška svojim vinarima, a načelnik Mirko Korotaj kaže da je vinarstvo uključeno u Strategiju razvoja općine.

- U Strategiji potičemo vinogradarstvo i to tako što bi uz njega vezali razvoj kontinentalnog turizma, uz ponudu prodaje vina na kućnom pragu. Ova izložba je na tom tragu, podržavamo ovo događanje i općenito rad Udruge Sveti Martin - rekao je Mirko Korotaj.

Na izložbu u Cesticu je stigao i potpredsjednik Hrvatske Vlade, Predrag Štromar. On kaže da se u cestičkom kraju uzgajaju najbolje sorte vina u Hrvatskoj.

- Ovo je druga izložba u Cestici, ranije valjda nisu imali potrebu dokazivati se, ali sad je zavladao pozitivan natjecateljski duh između puno dobrih vinara, što je dobro jer potiče na još veći trud. Zahvaljujući tome, vina su bolja. Zadnjih 25 godina se vinogradarstvo razvijalo puno bolje i brže nego druge grane poljoprivrede i gospodarstvo. Da su se i drugi razvijali tim tempom, Hrvatska bi imala razvijeniju ekonomiju. Treba pohvaliti načelnika koji daje veliku potporu Udruzi, ali i sve one koji su imali hrabrosti donijeti svoje uzorke - rekao je Predrag Štromar.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Vezani članci

Reci što misliš!