VŽ KALENDAR List ‘Grabancijaš’ prvi put tiskan na današnji dan prije 51 godinu

14.2.1967. Tiskan je prvi broj varaždinskog humoristično – satiričnog lista ‘Grabancijaš’ u nakladi od 5200 primjeraka. List je izlazio nekoliko godina, glavni i odgovorni urednik bio je Antun Golob, a pored varaždinskih novinara, u Grabancijašu su surađivali i Oto Reisinger, Ico Voljevica, Milan Gavranović, Mladen Bašić, Mirko Tišler i drugi.

14.2.1971. U Zagrebu je umro Predrag Briksi, novinar, publicista, tenisač. Rodio se u Varaždinskim Toplicama 17. prosinca 1922.godine. U varaždinskoj gimnaziji maturirao je 1941. godine i kao gimnazijalac igrao je tenis za varaždinsku ‘Slaviju’. Godine 1955. i 1958. u igri parova s Jakšićem, a zatim i s Borom Jovanovićem osvojio je titulu prvaka tadašnje države. Predrag Briksi bio je prvi predavač teorije tenisa u Visokoj školi za fizičku kulturu u Zagrebu, selektor teniske reprezentacije Jugoslavije, organizator tečajeva za teniske instruktore, inicijator i voditelj rada zagrebačke omladinske teniske škole, autor je knjige ‘Tenis’.

14.2.1961. Na poticaj i financijsku pomoć najveće hrvatske tekstilne tvornice ‘Varteks’ u Varaždinu je utemeljena Viša tekstilno – tehnička škola. Na tri studijska smjera: prelački, tkalački i kemijski, prve godine studija bila su 52 redovna i 34 vanredna studenta.

14.2.1904. Utemeljeno je prvo varaždinsko šahovsko društvo. Osnivačka skupština održana je u kavani ‘Central’ na središnjem gradskom trgu u nazočnosti velikog broja Varaždinaca, ljubitelja šaha. Za predsjednika ‘Varaždinskog šah društva’ izabran je Samuel Spiller. Društvo je prvih godina rada imalo dvadesetak aktivnih članova.

14.2.1783. Rodio se u Varaždinskim Toplicama Valentin Kirinić. Pravne znanosti i doktorat stekao je na zagrebačkoj Kraljevskoj akademiji znanosti. Dugo godina radio je u zemaljskom arhivu u Zagrebu. Umro je 1840. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije