NADZOR BRZINE Kod Solvisa i Vizora postavit će fiksne kamere za snimanje brzine

Od početka ove godine policija obavještava javnost da će pojačati aktivnosti na cesti kako bi spriječila i sankcionirala vozače koji voze prebrzo, pijane, nevezane, s mobitelom u rukama… No, unatoč toj pojačanoj aktivnosti, ovog je siječnja na hrvatskim prometnicima poginulo 17 osoba, pet više no lanjskog siječnja. Tijekom prošle godine život je u prometu izgubila 331 osoba, 24 više nego godinu prije…

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nedavno je izjavio da će policija u 2018. uložiti 19,74 milijuna kuna u uređaje za mjerenje brzine. Riječ je o sredstvima osiguranim u Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa, kojim je predviđeno smanjenje broja poginulih u prometu na 213, 2020. godine, što se sada čini potpuno nedostižnim.

Za Varaždince to znači da će četiri nova kućišta, i njima pripadne kamere, biti postavljene na dva prometna punkta, u Koprivničkoj ulici, kod tvrtke Vizor, te na istočnoj obilaznici, kod tvrtke Solvis.

Kućišta i mobilne kamere već se mogu naći na pet lokacija u Varaždinu.

> Pripazite kako vozite, ovo je pet lokacija na kojima će vas snimati kamere!

No kako doznajemo iz Policijske uprave varaždinske, fiksni rokovi za postavljenje tih kamera još nisu određeni, ali trebale bi se postaviti tokom 2018.

Za iznos koji je naveo ministar MUP namjerava kupiti 29 fiksnih kamera koje će se postaviti na Podravskoj i Jadranskoj magistrali, u Dubrovniku, Metkoviću, Zadru… Prepoznaju oznake EU, BiH… Te će kamere imati mogućnost snimanja brzine najmanje šest vozila koja se istodobno nalaze u zoni nadzora.

No, dojam kod vozača će biti da je postavljeno ustvari 85 kamera jer će osim 29 radnih na stupovima javne rasvjete biti postavljeni i ‘lažni’ uređaji, odnosno prazna kućišta u koja će se po potrebi kamere premještati.

Uz fiksne kamere koje će očitavati registarske oznake svih vozila zemalja članica EU te Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Albanije, Kosova i Crne Gore, MUP će kupiti i 60 ručnih uređaja za mjerenje brzine te 15 stacioniranih, na tronošcu, koja će u zoni nadzora ‘loviti’ sve prekršaje najmanje četiri vozila, u oba smjera.

Prva faza nabavka opreme mogla bi biti ubrzo gotova jer je još od lanjskog listopada u tijeku postupak javne nabave, vrijedan 12,9 milijuna kuna, za kupnju opreme za policijske uprave koje do sada nisu bile ‘pod nadzorom’ fiksnih kamera – Zadarsku, Šibensko-kninsku, Dubrovačko-neretvansku, Virovitičko-podravsku i Koprivničko-križevačku.

Nakon provedenog postupka javne nabave u Varaždinskoj i Splitsko-dalmatinskoj upravi sadašnji će broj kamera biti povećan.

Osim 21 kamere koje će se ‘seliti’ po 60 kućišta u prvom valu policija će kupiti i 40 ručnih te 10 stacionarnih uređaja za mjerenje brzine. Ostatak od iznosa koji je spomenuo ministar, odnosno 6,84 milijuna kuna, potrošit će se za kupnju osam fiksnih kamera i 25 kućišta te 20 stručnih i pet stacionarnih uređaja za nadzor brzine. Ta će oprema biti raspoređena na području policijskih uprava Ličko-senjske, Krapinsko-zagorske i Međimurske.

Ne zna se tko je šef sigurnosti U dogledno vrijeme MUP bi trebao raspisati i interni natječaj za voditelja Službe za sigurnost cestovnog prometa. Naime, unatoč crnim statistikama, MUP unatrag nekoliko godina nije nekoga postavio na to radno mjesto na neodređeno vrijeme, već se vršitelju dužnosti svakih šest mjeseci produžuje ‘privremeni premještaj’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije