LEPOGLAVA Gradsko vijeće o naknadama za štetu od tuče, quadovima, klizištima…

Gradsko vijeće Grada Lepoglava rad je nastavilo 6. sjednicom održanom 31. siječnja u gradskoj vijećnici u Lepoglavi. Sjednici se odazvalo 13 od 15 vijećnika koji su nakon usvajanja zapisnika iskoristili prigodu postavljati vijećnička pitanja.

Vijećnik Boris Šinko pitao je da li se za nadoknadu štete od elementarne nepogode za područje Grada Lepoglave moglo dobiti više od 51.536 kuna istaknuvši pri tom da je za područje Općine Bednja taj iznos na razini od 2.220.000 kuna.

Vijećnik Šinko osvrnuo se na objavljeni indeks razvijenosti županija, gradova i općina prema kojem je Grad Lepoglava jedini grad u Varaždinskoj županiji svrstan u ispodprosječnu razvojnu skupinu. Tražio je vijećnik Šinko objašnjenje takvog zaostatka Grada Lepoglave za drugim gradovima te pitao gdje je potrošen novac koji je Grad Lepoglava dobio za poticanje razvoja.

Odgovarajući na prvo pitanje gradonačelnik Marijan Škvarić istaknuo je da je Grad Lepoglava kod prijave šteta poštivao zakonsku proceduru i s njom u skladu izvršio procjenu šteta i podnio prijavu, a da je županijsko povjerenstvo dalo prijedlog vladi o nadoknadi šteta.

– Činjenica je da su građani s područja grada Lepoglave napokon dobili nekakvu nadoknadu. Općina Bednja je većinu sredstava dobila na temelju oštećenih cesta. Uz to, Općina Bednja je bila pogođena elementarnim nepogodama u većoj mjeri. Pored toga ne bih ulazio u kvalitetu i stručnost županijskog povjerenstva i nadležnih inspekcijskih tijela koja su procjenjivale nastalu štetu – odgovorio je gradonačelnik Škvarić.

Odgovarajući na drugo pitanje vijećnika Šinka gradonačelnik Škvarić je istaknuo da je kao član radne skupine uključene u pripremu Zakona o regionalnom razvoju, dobro upoznat s navedenom tematikom.

– Nekad je bilo pet kategorija razvijenosti, a sad ih je osam te su postavljeni drugačiji kriteriji po kojima se računao indeks razvijenosti. Te kriterije teško je objasniti u kratkom vremenu. A što se potrošenih sredstava, koja nisu bila velika, tiče dovoljno se prisjetiti kako je područje grada Lepoglave izgledalo prije 10-ak godina, a kako danas. Primjerice, prije 10-ak godina bilo je oko 30 kilometara asfaltiranih cesta, a sada ih je 130 kilometara, bilo je tada oko 140 lampi javne rasvjete, a danas ih je više od 1400, bilo je oko 1,5 kilometra nogostupa, a sada preko 11 kilometara. To je samo jedan mali pokazatelj odrađenih investicija – odgovorio je gradonačelnik te dodao da je na Gradu zadatak da iskoristi mogućnosti koje za provedbu projekata daje činjenica da smo svrstani u ispodprosječnu razvojnu skupinu.

Javni radovi

Vijećnik Siniša Štefičar zatražio je zamjenika gradonačelnika Hrvoja Kovača da pojasni kakva je razlika u radu grupe koja je na javnim radovima počela raditi krajem prošle godine u odnosu na dosadašnje grupe koje su zapošljavane na javnim radovima.

Zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač pojasnio je da je riječ o grupi specijaliziranoj za obavljanje poslova uređenja puteva i vodotoka na gradskom području. S obzirom na to da je riječ o težim fizičkim poslovima u toj su grupi zaposleni muškarci no uskoro se planira u okviru mjere zapošljavanja na javnim radovima, koju Grad provodi u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, nastaviti sa zapošljavanjem redovitih grupa.

– Do sada je putem ove mjere Grad zaposlio 138 građana – pojasnio je zamjenik gradonačelnika Kovač, dok je gradonačelnik Marijan Škvarić dodao da je u okviru navedene mjere tvrtka TKIC zaposlila još 53 građana.

S obzirom na poslove koji se trenutno obavljaju vijećnik Štefičar je pitao da li građani mogu predlagati dionice koje je potrebno urediti.

– Naše komunalne službe imaju već razrađen plan aktivnosti no građani mogu sugerirati gdje bi dodatno trebalo urediti puteve ili vodotoke, a službe će te prijedloge razmotriti – odgovorio je Kovač.

Buka quadova

Vijećnik Tonko Županić pitao je zašto u okviru projekta osvijetljena križanja na državnoj cesti D35, tzv. zaobilaznici, nije osvijetljena dionica od autobusne do željezničke stanice. Pitao je i da li Grad može preko svojih komunalnih službi učiniti nešto po pitanju pritužbi građana Budima na buku koju u nedjeljnim prijepodnevima na tom području rade vozači quadova vozeći se na Ivančicu.

Gradonačelnik Marijan Škvarić, odgovarajući na prvo pitanje vijećnika Županića, pojasnio je da je postavljanje rasvjete na zaobilaznici projekt Hrvatskih cesta i odnosio se na osvjetljavanje križanja. Grad Lepoglava je u okviru navedenog projekta, dodao je gradonačelnik, uspio sufinanciranjem ishoditi postavljanje dodatna rasvjetna tijela kod ulaska u centar Lepoglave iz smjera Očure. Što se tiče osvjetljivanja ostalih dionica gradonačelnik je najavio postavljanje javne rasvjete uz nogostupe pored lepoglavske zaobilaznice.

Što se tiče buke na koju se tuže mještani Budima gradonačelnik je poručio da će se tome obavijestiti policija od koje će se zatražiti da, ako za to postoji osnova, poduzme odgovarajuće zakonske mjere kako bi se to spriječilo.

Zamućenje vode

Da li Grad Lepoglava, u suradnji s tvrtkom IVKOM poduzima mjere s ciljem rješavanja problema zamućenja vode u vodovodnom sustavu Ravna Gora, do kojeg dolazi prilikom obilnijih oborina i topljenja snijega, a iz kojeg se vodom snabdijevaju naselja Kamničko Podgorje, Žarovnica, Kamenica, Kamenički Vrhovec i Crkovec, pitao je vijećnik Zorislav Rodek.

– Taj problem odnosi se i na Višnjicu. Razgovarali smo o tome s IVKOM-om i imamo rješenje. Naime, proveden je natječaj za investiciju vrijednu 600.000 kuna kojom će se napraviti spojni cjevovod od Trakošćana prema Višnjici. Čeka se samo dolazak ljepšeg vremena pa da se počne s realizacijom tog projekta koji će omogućiti skidanje Višnjice s vodovodnog sustava Ravna Gora. U pripremi je i da se napravi jedan bajpas od Vulišinca i Viletinca prema Kameničkom Vrhovcu odnosno Kamenici čime bi se ta naselja također prebacila na novi vodoopskrbni sustav – odgovorio je gradonačelnik Škvarić.

Poštanski ured u Višnjici

Koliko iznosi plaća gradonačelnika Grada Lepoglave, njegova zamjenika i direktora TKIC-a odnosno koliko one iznose sada, a koliko su iznosile u 11. mjesecu protekle godine, pitao je vijećnik Željko Šoštarić ostavljajući mogućnost da mu se odgovori i pismenim putem. Pitao je i koliko bi bio eventualni trošak koji bi snosio Grad Lepoglava u slučaju kad bi se ponovno otvorio poštanski ured u Višnjici.

Gradonačelnik Škvarić uputio je vijećnika Šoštarića da podatke potraži na objavljenim imovinskim karticama dužnosnika.

Na pitanje o trošku ponovnog otvaranja poštanskog ureda u Višnjici odgovorio je predsjednik Gradskog vijeća Robert Dukarić izvijestivši da je vijećnik Josip Čelig o toj mogućnosti razgovarao s nadležnima u Zagrebu te da će se od strane Grada i mjesnih odbora s područja Višnjice uputiti dopisi kojima se traži ponovno otvaranje poštanskog ureda u Višnjici. Naime, dodao je Dukarić, postoje naznake da bi se ponovno moglo otvoriti nekoliko poštanskih ureda tako da postoji nada da bi među njima mogao biti i ured u Višnjici.

Vijećnik Stjepan Črepinko pitao je što je s nastavkom radova na izgradnji nogostupa u Žarovnici te izgradnjom autobusnog ugibališta kod rotora u Žarovnici. Pitao je vijećnik Črepinko gradonačelnika Škvarića što će poduzeti kako bi ukorio svog zamjenika koji je, istaknuo je Črepinko, na svojem privatnom Facebook profilu vijećnike koji su na 5. sjednici napustili vijećnicu prigodom izglasavanja novih koeficijenta za plaće službenika, nazvao kukavicama.

Gradonačelnik Škvarić na prvo je pitanje odgovorio da se komunalni zahvati na gradskom području rade u skladu s potrebama građana i realnim mogućnostima Grada. Dodao je da je izgradnja nogostupa investicija Županijske uprave za ceste tako da o njoj ovisi kad će se nastaviti izgradnja nogostupa u Žarovnici. Isti je slučaj i s autobusnim ugibalištem koje je u ingerenciji ŽUC-a, zaključio je Škvarić. Objave na privatnim stranicama gradonačelnik nije želio komentirati dodavši da on za njih nije odgovoran.

Klizište u Galoviću

Do kuda se došlo s osiguranjem željezničkih prijelaza na gradskom području te što je učinjeno vezano za najavu zatvaranja matičnog ureda u Lepoglavi, pitao je vijećnik Milan Pavleković.

Projekt uređenja željezničkih prijelaza je u tijeku, odgovorio je gradonačelnik podsjetivši da će oni biti uređeni i u okviru projekta uređenja državnih cesta na gradskom području od strane Hrvatskih cesta.

– Nakon najave zatvaranja većeg broja matičnih ureda pa tako i ureda u Lepoglavi kontaktirao sam čelne ljude drugih jedinica lokalne samouprave kojima je prijetio isti scenarij. Održali smo zajednički sastanak u Ministarstvu uprave gdje nam je najavljeno da ove godine neće doći do racionalizacije rada odnosno da se neće zatvarati matični uredi te će oni ove godine i dalje raditi kao i dosad – odgovorio je na drugo pitanje vijećnika Pavlekovića gradonačelnik Škvarić.

Vijećnik Stjepan Vresk pitao je kada kreće sanacija klizišta u zaselku Galović.

– U proljeće krećemo s natječajem na kojem ćemo izabrati izvođača radova nakon čega kreće sanacija vrijedna 170.000 kuna. Također ćemo pokrenuti i radove na sanaciji klizišta na području Višnjice – odgovorio je gradonačelnik Škvarić.

Uređenje odmorišta Bačvica

Vijećnik Alen Mađar postavio je dva pitanja – da li se prate rezultati natječaja na koji je prijavljen projekt uređenja Dječjeg vrtića Lepoglava i da li je poznat plan Hrvatskih voda vezan za uređenje vodotoka na području grada Lepoglave.

Gradonačelnik Škvarić potvrdio je da se rezultati natječaja u okviru mjere 7.4 na koji je prijavljen projekt uređenja Dječjeg vrtića još uvijek čekaju i to s nestrpljenjem te da bi trebali biti poznati u skoro vrijeme. Što se plana Hrvatskih voda tiče gradonačelnik je najavio skori sastanak s Hrvatskim vodama na kojem bi se trebalo razgovarati o planiranim aktivnostima Hrvatskih voda na gradskom području.

Predsjednik Gradskog vijeća Robert Dukarić pitao je da li se planira urediti odmorište Bačvica u Sutinskoj točnije osigurati dotok pitke vode na sam lokalitet. Uz to istaknuo je problem odrona kamenja sa stijene u njenoj blizini.

Gradonačelnik Škvarić odgovorio je da je IVKOM-u dat nalog da se problem dotoka vode riješi te da se planira uređenje samog lokaliteta. Što se odrona kamenja tiče rješenje će se tražiti u dogovoru sa Županijskom upravom za ceste.

Gospodarenje otpadom

Nakon aktualnog sata vijećnici su jednoglasno prihvatili prijedlog Zaključka o davanju suglasnosti na Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada Dječjeg vrtića Lepoglava.

Uslijedila je rasprava i donošenje Programa rada Turističko kulturno informativnog centra za 2018. godinu. Na samom je početku, a uoči rasprave, gradonačelnik Marijan Škvarić još jednom predstavio projekt Turističko kulturno informativnog centra naglasivši da je projekt ostvaren u okviru natječaja PHARE 2005. te da je bio jedan od tek sedam projekata realiziranih u okviru navedenog natječaja. Kazao je, između ostalog, da su ostvareni svi projektni ciljevi i da je danas teško zamisliti grad Lepoglavu bez Turističko kulturno informativnog centra.

Nakon toga razvila se rasprava, na trenutke vrlo žustra. Direktor TKIC-a odgovarao je na pitanja vijećnika objašnjavajući predloženi Program rada koji je na kraju prihvaćen uz tri glasa protiv i jednim suzdržanim glasom.

Vijećnici su potom jednoglasno prihvatili odluke o izmjenama Statuta Grada Lepoglave te Poslovnika Gradskog vijeća čime su one usklađene s novim Zakonom o regionalnoj samoupravi.

Veliko zanimanje vijećnika izazvao je i prijedlog Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području grada Lepoglave. Riječ je o odluci koja donosi usklađenje sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom. Raspravljajući o navedenoj Odluci vijećnici su ukazivali na dosad uočene probleme kod gospodarenja otpadom na području grada Lepoglave, prvenstveno one vezane za rad tvrtke IVKOM. Osvrnuli su se i na pojedine odrednice Zakona o održivom gospodarenju otpadom. Nakon duže rasprave prihvatili su predloženu Odluku.

Na sjednici su vijećnici prihvatili prijedloge odluka o korištenju namjenskih sredstava Fonda za razvoj brdsko-planinskih područja vezanih za modernizaciju cestovne infrastrukture te za izvanredno održavanje županijske ceste u Zlogonju, dionice ‘Lipa – Sv. Florijan’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije