VINICA Ukrašavanjem trsova, uz dobru kapljicu i veselicu, obilježeno Vincekovo

Na blagdan sv. Vinka, koji se obilježio jučer, 22. siječnja, kod obitelji Milana Mašića u Viničkoj Pešćenici okupio se velik broj vinogradara u vinogradu. Domaćini su se pobrinuli za hranu i piće, a Zagorski veseljaki za dobar štimung prigodnim pjesmama.

Prije samog obreda blagoslova i rezanja trsa, vinički župnik Valent Posavec predvodio je molitvu i ukratko podsjetio na muku i žrtvu koju je sv. Vinko podnio za svojeg života, a kojeg kršćani štuju već 2000 godina.

Nakon molitve, domaćin Milan Mašić uz pomoć predsjednika Udruge vinogradara ‘Vinea’ Vinica Stjepana Kovačića, načelnika Općine Vinica Marijana Kostanjevca i ostalih članova Udruge, obrezali su nekoliko trsova koji su za ovu prigodu bili ukrašeni najboljim domaćim kobasicama i špekom. Poslije obrezivanja trsje se zalilo vinom kako bi se probudilo i kako bi bolje rodilo ove godine.

Svi prisutni, među kojima su bili i zamjenik župana Tomislav Paljak, slovenski prijatelji vinogradari na čelu s Janezom Krambergerom županom Lenarta i načelnikom Općine Donja Voć,a Krunoslavom Jurgecom, uživali su još neko vrijeme na imanju Mašićevih, nakon čega su se preselili u dvoranu općinske zgrade u Vinici, gdje su druženje povodom Vincekova nastavili uz grah, gemište i pjesmu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije