VŽ KALENDAR Godine 1899. prihvaćen nacrt poštanske palače u Varaždinu

20.1.1903. U Ivancu je otvoreno novo rudarsko okno u kojem je zaposleno 200 rudara. Počeci vađenja ugljena lignita visoke kvalitete u ivanečko-ladanjskom rudarskom bazenu datiraju s kraja 19. stoljeća kada su otvorene jame ‘Josef’ kod Kuljevčice i ‘Višević jama’ kod Kaniže. Godine 1901. otvara se jama ‘Flora’, a onda slijede ostala okna. U razdbolju do II. svjetskog rata u ivanečko-ladanjskim ugljenokopima radilo je oko 800 rudara.

20.1.1899. Gradski zastupnici grada Varaždina prihvatili su nacrt državnog nadinžinjera Lazara Nikolića oko gradnje jednokatne poštanske palače. Prihvaćeno je da u prizemlju budu poštanski uredi, u prvom katu telefonska centrala, brzojavni ured i stan upravnika pošte. Gradnja poštanske zgrade počela je 1901. a dovršena je 1902. godine. Zgradu pošte gradio je varaždinski graditelj Julije Visert.

20.1.1887. U Varaždinu je utemeljena podružnica Crvenoga križa za čiju je predsjednicu izabrana grofica Henrieta Schmidegg, a za potpredsjednika pl. Emerik Imbro Josipović. Poticaj za utemeljenje varaždinske podružnice Crvenoga križa dao je veliki župan Varaždinske županije Radoslav pl. Rubido-Zichy, vlastelin iz Gornje Rijeke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije