Vijesti / Društvo

RAZVIJENOST GRADOVA Varaždin najrazvijeniji na sjeveru, Lepoglava ispodprosječna

RAZVIJENOST GRADOVA Varaždin najrazvijeniji na sjeveru, Lepoglava ispodprosječna

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije objavilo novi indeks razvijenosti županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj. Cilj novog indeksa razvijenosti jest ravnomjerni razvoj svih dijelova Hrvatske, a podaci prema kojima je novi indeks izrađen sakupljeni su u razdoblju od 2014. do 2016. godine.

Novi indeks razvijenosti ima osam skupina za gradove i općine, 4 iznadprosječne i 4 ispodprosječne, te dvije skupine za županije, 2 iznadprosječne i 4 ispodprosječne.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prema novom indeksu razvijenosti, najrazvijeniji grad Varaždinske županije je Varaždin i on je zasjeo na 31. mjesto (od 556. jedinica lokalne samouprave). Varaždin je jedini grad iz naše županije koji je u najvišoj, osmoj, razvojnoj skupini.

Iza Varaždina, na 102. mjestu, nalazi se Ludbreg i on je u sedmoj razvojnoj skupini. Slijede Varaždinske Toplice, na 168. mjestu, i Ivanec, na 177. mjestu, i ti su gradovi u šestoj razvojnoj skupini. Novi Marof je na 191. mjestu i nalazi se u petoj jakosnoj skupini, dakle još uvijek u gradovima koji se smatraju iznadprosječno razvijenima.

Lepoglava ispod prosjeka

Jedini grad naše županije koji je u ispodprosječnoj razvojnoj skupini je Lepoglava. Ona se nalazi na vrhu ispodprosječnih, u četvrtoj razvojnoj skupini, i na 277 je mjestu.

Usporedbe radi, na prvom mjestu nalazi se Zagreb, dok su iza glavnog grada Hrvatske Dubrovnik, Poreč i Krk.

Čakovec je također u najjačoj jakosnoj skupini te je zasjeo na 56. mjesto. Koprivnica je 47., a 62., što Varaždin postavlja kao najrazvijeniji grad sjeverne Hrvatske.

Što se županija tiče, Varaždinska županija je na osmom mjestu i nalazi se u drugoj razvojnoj skupini, dok je Međimurska županija na devetom mjestu, u istoj razvojnoj skupini.

Dok samo rangiranje nije laskavo, upravo oni nerazvijeni mogu očekivati najveću pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u narednim godinama. Novi indeks razvijenosti izradit će se 2021.

Detaljne podatke možete potražiti na linkovima ispod:

> Indeks razvijesnosti za gradove i općine

> Indeks razvijenosti za županije

Najnovije

Reci što misliš!


Vezani članci