NA DANAŠNJI DAN Varaždinski kalendari, preteče novina, prvi put tiskani 1774.

9.1.1940. Umro je hrvatski katolički svećenik, franjevac, hrvatski pjesnik, polihistor, filozof, zoolog, nastavnik i profesor varaždinske franjevačke gimnazije Bonaventura Ćuk. Predavao je prirodopis, zemljopis, geologiju, higijenu i vjeronauk. Prirodne znanosti i bogosloviju je diplomirao u Zagrebu, a filozofiju doktorirao u Beču. Rodio se 1907. godine u Varaždinu.

9.1.1864. U pisarnici katastarskog ureda Varaždina izbio je velik požar koji je osjetno oštetio zgradu negdašnjeg isusovačkog kolegija, u kojoj je katastar bio, a zahvaljujući intervenciji vojnika i građana spriječeno je širenje požara na Isusovačku crkvu, današnju katedralu.

9.1.1774. U Tratnerovoj tiskari u Varaždinu je tiskan prvi Varaždinski kalendar. Prije novina koje su se pojavile u 19. stoljeću, najčitaniji su bili Kalendari. U Kalendarima su se osim štiva nalazile i mudre izreke, savjeti, a bilo je i mjesta za bilježenje važnih događaja u obitelji, gospodarstvu, gradu i ostalo. 1776. vlasnik tiskare, Tratner se odselio u Zagreb te Varaždin ponovo nije imao kalendar do 1821. godine kada Sangila otvara tiskaru i počinje štampati ‘Horvatski kalendar’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije