VŽ KALENDAR Prije 321 godinu umro skladatelj i glazbeni pedagog Ivan Werner

3.1.1918. U Lepoglavi je rođen povjesničar i glazbeni pedagog Ladislav Šaban. Na zagrebačkoj Glazbenoj akademiji završio je Studij klavira kod Svetislava Stančića, a specijalizaciju kod njemačkog pedagoga Karla Leinera. Nakon pijanističke karijere posvetio se pedagoškom radu na klavirskom odjelu Glazbene akademije u Zagrebu. Kao znanstvenik objavio je oko 60 studija i članaka o hrvatskoj glazbenoj prošlosti. Umro je u Zagrebu 1985. godine.

3.1.1786. U Varaždinu je u 34. godini života umro je skladatelj Ivan Werner. Deset godina je bio orguljaš varaždinske župne crkve sv. Nikole. Sahranjem je u kripti župne crkve svetog Nikole. Podučavao je glazbu u uršulisnkom samostanu gdje je sačuvano njegovih osam crkvenih skladbi obilježenih elementima rokokoa i pretklasicizma, a skladane su za jedan ili dva glasa uz instrumentalnu pratnju. Uz jedan misni stavak, tu su i tri himne posvećene sv. Ivanu Nepomuku koji je osobito slavljen u Uršulinskoj crkvi. Njegova djela se izvode na Varaždinskim baroknim večerima.

3.1.1749. Godinu dana nakon velikog požara koji je zahvatio južni dio varaždinskog predgrađa gdje je izgorjelo 119 kuća i prebendarski dom s gospodarskim zgradama crkve svetoga Vida, prebendar Pavao Hadun je od gradskog poglavarstva Varaždina zatražio da mu sagradi zgradu župnog ureda i gospodarske zgrade kako bi mogao nastaviti sa crkvenim radom.

* prebendar je svećenik, posjednik crkvenog posjeda koji mu je dan na uživanje

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije