FOTO Varaždinci za Vukovar: ‘Budimo ponosni na njihovu herojsku žrtvu!’

Ispred varaždinske Gradske vijećnice obilježen je danas Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Program je započeo u 17 sati, a prisustvovali su brojni branitelji i predstavnici braniteljskih udruga, predstavnici Grada Varaždina, Varaždinske županije, pripadnici Varaždinske građanske garde, učenici osnovnih i srednjih škola te brojni građani.

U spomen na stradanje Vukovara i njegovih stanovnika u Domovinskom ratu Hrvatski sabor je 1999. proglasio 18. studenoga Danom sjećanja na žrtvu Vukovara.

Obilježavanje je započelo minutom šutnje, a potom se okupljenim obratio varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

– Ni oprost ni kajanje ne smije dovesti do zaborava, rekao je jednom Jorge Luis Borges. Oprost pokazuje koliko smo jaki i snažni da za sva zla oprostimo. Kajanje pokazuje spremnost druge strane da shvati koliko zla nanosi. No ni oprost ni kajanje nisu dovoljan razlog da se zaboravi i ne smije se zaboraviti. Zato smo danas ovdje – rekao je Čehok.

Dodao je da ponekad svjedočimo herojskim činovima pojedinca, no mnogo rjeđe herojskim činovima cijelih gradova, a upravo su to Vukovarci, i oni koji su izvana došli braniti, učinili u Vukovaru.

– Budimo ponosni na njihovu herojsku žrtvu – zaključio je Čehok.

Varaždinski župan Radimir Čačić istaknuo je važnost varaždinskih i međimurskih policijskih snaga u obrani Vukovara.

– Pripadnici Policijske uprave varaždinske, pod kojom je tad bilo i Međimurje, dali su daleko najviše, uz same Vukovarce, obrani Vukovara. 21 pripadnik naših postrojbi je poginuo, 67 je ranjeno, 119 je završilo u zarobljeništvu, 1121 pripadnik varaždinskih postrojbi je branio Vukovar. To se malo i rijetko spominje, a to je činjenica koja u Hrvatskoj nije dovoljno poznata. No u Vukovaru je to dobro znano – rekao je Čačić.

Nakon govora, učenici osnovnih i srednjih škola zapaljenim lampionima ispisali su ispred Gradske vijećnice riječ Vukovar.

Osim Ivana Čehoka i Radimira Čačića, obilježavanju su još prisustvovali i zamjenici varaždinskog gradonačelnika Zlatan Avar i Sandra Malenica, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Damir Habijan, predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Alen Runac, saborski zastupnik Anđelko Stričak te Darko Blaži, zamjenik načelnika Polcijske uprave varaždinske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije