ZA PALČIĆE Puštanjem balona Varaždinci pružili podršku prerano rođenoj djeci

U Varaždinu je danas, kao i diljem Hrvatske, obilježen Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju. Okupljeni na varaždinskom Korzu, roditelji palčića i zainteresirani građani, u znak podrške pustili su ljubičaste balone u zrak na koje su prije toga ispisali ime svojih palčića, djece koja su rođena u 37 tjednu ili ranije.

– Mi smo inicijativa građana, nas nekoliko mama, i ovo je prvi put da smo organizirali nešto ovakvo u Varaždinu. Drago mi je da ovo obilježavamo i u našem gradu, kao i u većim gradovima diljem Hrvatske. Malo je skromno ovo naše obilježavanje, ali s obzirom da je ovo prvi put, mislim da je dosta dobro prošlo – rekla je Tatjana Plantak, mama palčice Ele.

Istaknula je kako Varaždinska županija poprilično zaostaje što se tiče skrbi koja se može pružiti prerano rođenoj djeci.

– Varaždinska bolnica nažalost nema bolnicu za tako rano rođene bebe, nema potrebnu aparaturu, a nema ni lječničkog tima koji bi se mogao pobrinuti za bebe toliko ranije rođene.

Stoga majkama i bebama koje su suočene s prijevremenim rođenjem ne preostaje drugo no da medicinsku pomoć potraže u Zagrebu ili Splitu.

– Važno je da smo se sad mi roditelji povezali i plan je da se sljedeće godine organizira i varaždinska podružnica Udruge ‘Palčić’ što bi nam omogućilo i da sve ovo podignemo na višu razinu – zaključila je Tatjana Plantak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije