Ivan Čehok: ‘U tri godine planiramo prekriti cijeli grad biciklističkim stazama’

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok zagolicao je maštu mnogih objavama na društvenoj mreži Facebook gdje je najavio da ‘Grad kreće u ozbiljnije projekte biciklinfrastrukture’.

O čemu se točno radi saznali smo od samog gradonačelnika.

> ‘3D ZEBRE’ Gradonačelnik Čehok najavio kako će izgledati prijelazi u Varaždinu

– Riječ je obnovi postojeće infrastrukture i horizontalne signalizacije biciklističkih staza, iscrtavanju novih dodatnih staza gdje za to već postoji priređena površina, a gdje ne postoji morat ćemo izgraditi infrastrukturu i onda iscrtati staze – objasnio je Čehok.

Također je u planu izgradnja i prateće infrastukture, poput cikloturističke točke, čuvališta bicikala i edukativnih akcija.

– Ideja je da u tri godine budemo grad pokriven biciklističkim stazama i biciklističkom infrastrukturom. Osim toga želimo biti grad u kojem se već od djetinstva uči mlade kako biti odgovoran sudionik u prometu – istaknuo je Čehok.

Sveukupno, za prekrivanje cijelog Varaždina biciklističkom infrastrukturom bit će potrebno između 4,5 i 6 milijuna kuna.

– Projekt koji pripremamo za iduću godinu bit će težak oko 1,5 do 2 milijuna kuna, a za projekte nakon toga od 3 do 4 milijuna kuna. Nisu to neka velika sredstva, no treba vidjeti koliko će financirati država, koliko Europska unija, a koliko sam Grad.

Veliki problem za bicikliste u gradu Varaždinu su krađe bicikala pa su čuvališta za bicikle više no potrebna.

– Ne znamo hoćemo li imati čuvališta pod nadzorom ili sa središnjim zaključavanjem. Moguće rješenje su i privatne inicijative za čuvališta bicikala, no privatnici će to činiti samo ako im je to isplativo. No u interesu nam je da se to izgradi, zbog zadovoljstva građana i sprečavanja krađa.

Sve projekte Grad radi u suradnji s udrugom Varaždinski biciklisti i Sindikatom biciklista.

– Ne može se tu ništa napraviti unutra mjesec dana, no mora se krenuti – zaključio je Čehok.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije