Vijesti / Društvo

KAK JE NEGDA BILO Svečano otvorena Vinička tradicijska kuća

KAK JE NEGDA BILO Svečano otvorena Vinička tradicijska kuća

U subotu, 28. listopada, svečano je otvorena Vinička tradicijska kuća koja je uređena po uzoru na izvornu te vjerno prikazuje dio prošlosti viničkog kraja iz tog vremena.

Vinička tradicijska kuća otvorena je u sklopu projekta Detox - Ruralna detokcikacija upoznavanjem kulturne baštine koja se odvija unutar programa prekogranične suradnje Interreg A-V Slovenija-Hrvatska 2014-2020, a sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U projektu osim Općine Vinica partneri su Općina Donja Voća i Gradski muzej Varaždin, tri općine iz Slovenije (Lenart, Sveta Ana i Sveti Andraž) i Fakultet za elektrotehniku i informatiku Maribor, čiji su predstavnici prisustvovali svečanom otvorenju kuće.

Samo otvorenje započelo je povorkom KUD-ova koji su uz zvukove tambure, pjesmu i narodne nošnje ulaskom u dvorište kuće oživili dio minulih vremena.

Na samom početku svečanosti Viničanka Gabrijela Hrženjak, studentica solo pjevanja u Ljubljani, otpjevala je himnu 'Lijepa naša', a članovi tamburaške sekcije KUD-a Vinica odsvirali su i otpjevali pjesmu dobrodošlice 'Dobro mi došel prijatelj'. U duhu tradicije i starom dobrom viničkom običaju da kuća mora biti blagoslovljena i ovu viničku tradicijsku kuću blagoslovio je prečasni Valent Posavec, vinički župnik.

Osim članova i predstavnika KUD-ova, gostiju iz Slovenije zajedno sa županicom Općine Sv. Andraž, Darjom Vudler i ostalih mnogobrojnih posjetitelja otvorenju su prisustvovali saborski zastupnik i osobni izaslanik premijera Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića Anđelko Stričak, podpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar i predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Alen Runac.

Svima njima u svojem obračanju zahvalio je načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac i to u ime svih vjećnica i vjećnika, predsjednika vijeća Marijana Mihalića i svoje zamjenice Mirjane Jambriško. Načelnik je istaknuo da ova Vinička kuća s obzirom da je uređena po izvornom štihu priziva i neka njegova sjećanja iz prošlosti i s ponosom pozvao sve goste na razgledavanje kuće.

Posebno je zahvalio svima koji su sudjelovali u uređenju okoliša i same kuće, ali i na uređenju interijera, izvođačima radova, svima koji su darovali stare predmete za opremanje kuće. Općini je u projektu pripao iznos od 128.500,00 EUR, koji se osim kuće odnose na restauraciju pila Sv Ivana nepomuka, izrada replike Prangera i zaštitu izvornog, postavljane info i interaktivne ploče i panoa, te edukativnih radionica.

Na općinu u čitavom projektu otpada obaveza od oko 5.400,00 eura, jer se kako je svima poznato projekt financira sredstvima EU i sredstvima našeg resornog ministarstva Regionalnog razvoja i fondova EU. Posebnu zahvalu uputio je Snježani i Milivoju Kostanjevec, na čijem se gruntu-imanju nalazi ova restaurirana Vinička tradicijska kuća, za koju i ona sama veli da je doista uređena onako kako je izgledala kad su u njoj živjeli njezini djed i baka.

U ime svih partnerskih općina obratila se Darija Vudler iz slovenske općine Sv Andraž iz slovenskih goricah koja je istaknula kako se u sklopu cijelog ovog našeg prekograničnog projekta danas otvara već treća kuća dok će se u općini D. Voća otvoriti i četvrta autohtona tradicijska kuća.

- Zadovoljna sam i sretna na sve naše zajedništvo u projektu, ali i prijateljstvo koje smo uspostavili - izjavila je te zahvalila načelniku na pozivu i ljepo uređenoj kući.

Kao osobni izaslanik premijera Vlade svim prisutnima obratio se saborski zastupnik Anđelko Stričak koji je u svojem govoru pohvalio ovakav vid prekogranične suradnje, ali i istaknuo da je cijelu priču ipak trebao netko osmisliti, posložiti i onda sve kao takvo na kraju i realizirati.

Čestitao je načelniku i Općini na dobro odrađenom poslu, ali i ustvrdio kako će Općina i dalje imati potporu premijera u čije ime je danas tu i sve pozdravlja kao njegov osobni izaslanik. Općina će dakle imati potporu čitave Vlade RH i resornih ministarstava zaduženih za provođenje i sufinanciranje novih EU i prekograničnih projekata, a koje je, kako mi je prije samog otvorenja rekao načelnik, sa tim istim partnerima općina već prijavila.

Nakon završetka službenog djela otvaranja tradicijske Viničke kuće svi prisutni razgledali su kuću i gospodarske zgrade, a da nitko ne bude žedan pobrinuli su se članovi udruge vinogradara 'Vinea' Vinica, sa najbolji viničkim vinom i domačim likerima.

Najnovije

Reci što misliš!


Vezani članci