IN MEMORIAM Preminuo Teodor Abramić – pokretač studija informatike u Varaždinu

U Varaždinu je jučer, 28. rujna, u 82. godini života preminuo mr.sc. Teodor Abramić, dugogodišnji profesor na Fakultetu organizacije i informatike.

Teodor Abramić bio je sveučilišni nastavnik u mirovini, rođen u Varaždinu 9. studenog 1935. godine. Gimnazijsko obrazovnje stekao je u Varaždinu, dok je školovanje nastavio na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu gdje je diplomirao 1961. godine.

Udruga za informatiku osnovana je 24. travnja 1994. godine, a Abramić je član Udruge od njenog osnutka. Prvih godina obnašao je funkciju tajnika dok je funkciju predsjednika Udruge obnašao od 1992. godine pa do kraja 2011. godine. Nakon toga je imenovan za predsjednika Suda časti Udruge.

Pokrenuo je i utemeljio studij informatike (tada Automatske obrade podataka pri Višoj ekonomskoj školi u Varaždinu) kao prvi visokoškolski studij informatike u bivšoj državi. Nastavu iz predmeta Osnove automatske obrade podataka, kao prvi i u početku jedini nastavnik Više ekonomske škole iz tog područja, počeo je izvoditi 1968. godine.

Vodio je i organizirao izvanredne studije iz automatske obrade podataka odnosno informatike, osim u matičnoj instituciji u Varaždinu, i u Centrima za izvanredni studij u Zagrebu, Karlovcu, Sarajevu i Beogradu. Kasnije je studij u Beogradu prerastao u Visoku školu za primijenjenu informatiku.

Autor je prvog udžbenika (1970.) ‘Osnove informatike’, koji je korišten na mnogim fakultetima u Republici Hrvatskoj ali i dijelom i na području Jugoslavije. Udžbenik je doživio trinaest izdanja, a tiskan je u više od 20000 primjeraka. Na tom području bio je znak raspoznavanja (‘brend’) za Fakultet organizacije i informatike Varaždin.

Jedan je od autora elaborata o prerastanju Više ekonomske škole u Fakultet organizacije i informatike. Rješenjem Republičkog sekretarijata za prosvjetu, kulturu i fizičku kulturu od 18. prosinca 1974. godine Viša ekonomska škola dobiva status Fakulteta organizacije i informatike, a Teodor Abramić je jedan od sedam članova prvog konstituirajućeg znanstveno-nastavnog vijeća.

Savjet Fakulteta ekonomskih znanosti Zagreb (tadašnji naziv Sveučilišta u Zagrebu) izabrao ga je 1992. godine za nastavnika u zvanju sveučilišni predavač iz predmeta Osnove automatizirane obrade podataka. Nastavu i ispite izvodio je, u dopunskom radnom odnosu, tri godine.

Pored toga Teodor Abramić je pri osnivanju Više tekstilne škole u Varaždinu još 1961. godine izabran za predavača iz predmeta Ekonomika i organizacija tekstilnih poduzeća, a 1972. izabran za profesora više škole u dopunskom radnom odnosu.

Transformacijom Više tekstilne škole u Varaždinu u Studijsku jedinicu pri Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, više je godina izvodio nastavu iz kolegija Računalstvo u Studijskoj jedinici Varaždin. Primio je nagradu Tekstilno-tehničkog fakulteta u Zagrebu Studijska jedinica Varaždin prilikom obilježavanja 40. obljetnice tog Fakulteta.

Zajednica informatičkih centara Hrvatske u kojoj je djelovalo više od pedeset poduzeća ili ustanova dodijelio mu je najviše priznanje Zajednice ‘Plaketa informatike’ 1982. godine.

Posebno priznanje za djelovanje u području informatike Teodor Abramić je stekao izborom za člana Republičkog savjeta za informatiku, koji je donio Sabor SR Hrvatske na sjednici društveno-političkog vijeća, 29. siječnja 1996. godine.

Niz godina organizirao je i izvodio cikluse seminara iz automatske obrade podataka za većinu filijala tadašnje SDK SR Hrvatske te za nastavnike osnovnih i srednjih škola seminare iz područja primjene računala.

Više od pet godina vodio je u sklopu FOI-a Centar za permanentno obrazovanje kadrova iz informatike i srodnih područja.

U Udruzi za informatiku je organizirao i vodio cikluse seminara za djelatnike pojedinih tvrtki putem Privrednih komora te za djelatnike osnovnih i srednjih škola.

Utemeljio je zajedno s Tekstilnim studijem u Varaždinu informatičku učionicu koja je opremljena najvećim dijelom iz sredstava Udruge i sklopio Ugovor o dugoročnoj međusobnoj suradnji.

Teodor Abramić više od 40 godina bio je aktivni suučesnik u stvaranju mreže informatičkih učilišta i raznih praktikuma čime je dao značajan doprinos razvoju ove djelatnosti. 2014. godine Grad Varaždin mu je dodijelio nagradu ‘za izuzetan doprinos u utemeljenju i razvoju informatičkog obrazovanja u Varaždinu, regiji i Republici Hrvatskoj’.

Posljednji ispraćaj održat će se danas, 29. rujna, u 14 sati na varaždinskom groblju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije