HACKATHON Bivši studenti FOI-ja dominantni na Novathon natjecanju u Zagrebu!

Jučer je u Zagrebu završen Novathon with PBZ, hackathon natjecanje s najvećim nagradnim fondom dosad u Hrvatskoj, a pobjedu i nagradu od 75.000 kuna na tom su natjecanju odnijeli bivši studenti Fakulteta organizacije i informatike okupljeni u tim ‘Zero Molecule’.

> Blaženka Divjak u Varaždinu: ‘FOI je dobar primjer obrazovanja za 21. stoljeće’

I ne samo prvo mjesto, već je i drugo mjesto pripalo bivšim studentima istog fakulteta u konkurenciji od čak 24 tima iz sedam zemalja, timu ‘Auradiate’!

U prvoplasiranom timu ‘Zero Molecule’ bili su Božidar Labaš, Mario Novoselec, Denis Pavlović, David Ante Macan i Boris Tomaš. Drugoplasirani tim ‘Auradiate’ sastojao se od Saše Vukšića, Nikole Kumeka, Jurice Martinčević i Luke Mikolaja.

Za one koji još nisu upoznati s terminom ‘hackathon’, riječ je o natjecanju koje od natjecatelja traži da u zadanom vremenskom roku, uglavno se radi o 24 sata, riješe konkretan problem postavljen pred njih.

Novathon with PBZ je koncipiran tako da nudi šest kategorija u kojima su natjecatelji razvijali svoje ideje. Ne samo programerski, nego i konceptualno. Rješenje je trebalo biti korisno za banku i čitavi bankarski sektor – rekao nam je Boris Tomaš.

Nakon početnog istraživanja problema u postojećim bankarskim transakcijama, ‘Zero Molecule’ fokusirao se na grupne transakcije.

– Kroz 24 sata, bez sna, napravili smo kompletnu podršku za grupne transakcije. To rješenje, mobilne aplikacije i web, smo proširili i alternativnim tehnologijama: IOT, wearables, NFC… – dodao je Tomaš.

I rad se isplatio, Zero Molecule proglašen je pobjednikom i odnio je nagradu od 75.000 kuna. No to i nije tako začuđujuće, kako sami momci kažu, imaju oni utakmica u nogama. Tako su prvo mjesto osvojili i na hackathonu u Beogradu u travnju tekuće 2017. godine.

No osim novčane nagrade, hackathon natjecanja pružaju i nagrade drugačije naravi.

– Prije svega istaknuo bih iskustvo koje stječemo dok rješavamo zadatke u tako kratkom roku. Sudjelovanja i uspjesi na hackathonima su nam svima bili od pomoći prilikom zapošljavanja, jer se poslodavci mogu uvjeriti da ti zbilja voliš to što radiš i da si u tome dobar – rekao je Tomaš.

No, iako im hackathoni očito leže, tim ‘Zero Molecule’ odlučio se za neke nove izazove u budućnosti.

– Malo ćemo stati na loptu i razmisliti o budućim planovima. A jedan od tih planova je otvaranje vlastite firme. Što se tiče natjecanja, prepustit ćemo to u ruke drugih – zaključio je Tomaš.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije