UZ 22. RUJNA ‘Mi smo 1991. braneći Varaždin zapravo obranili Hrvatsku’

Godine 1991., 22. rujna, oslobođen je Varaždin, završili su varaždinski dani rata. Tog datuma svake godine obilježava se Dan oslobođenja grada Varaždina, a 2015. godine Županijska skupština donijela je odluku, na inicijavu braniteljskih udruga, da se istoga dana obilježava i Dan branitelja Varaždinske županije.

– Ta pobjeda u varaždinskom ratu je bila od ključnog značaja. To nitko ne osporava, iako se nedovoljno o tome govori. Bila je ključna u materijalnom smislu, s najvećim materijalnim doprinosom hrvatskim oružanim snagama. Hrvatska vojska je formirana upravo neposredno nakon varaždinskog rata. Riječ je o preko 600 milijuna dolara vrijednosti municije, oružja i opreme koja je prešla u hrvatske ruke – podsjetio je župan Radimir Čačić na današnjoj konferenciji za novinare kojim je najavljen program za ovodišnje obilježavanje ovog značajnog datuma.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok dodao je da kako vrijeme odmiče, ovu obljetnicu treba tim više naglasiti.

– Prije svega želim pozvati Varaždince, poglavito djecu i mlađe, da budu 22. rujna u gradu, da vide smotru naših braniteljskih udruga i ostalih postrojbi, da se svi zajedno prisjetimo važnosti toga dana. Mi smo 1991. braneći Varaždin zapravo obranili Hrvatsku. Uz minimalne žrtve, ako tako mogu reći, jer svaki ljudski život je velika žrtva. Naoružali smo hrvatsku vojsku, koja je nakon varaždinske ratne pobjede postala, neki kažu, i sedam puta jača nego što je bila prije toga. To se sve napravilo prije svega vještinom vojne taktike i vještinom pregovaranja – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok.

Program započinje dan ranije, u četvrtak, 21. rujna, kada će u 17 sati biti polaganje vijenaca kod Križa branitelja na varaždinskom groblju. U 18 sati slijedi sveta misa u Varaždinskoj katedrali za sve poginule branitelje.

Dan kasnije, 22. rujna, u 9:30 započinje okupljanje sudionika mimohoda branitelja na Kapucinskom trgu u Varaždinu. U 10 sati je polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Križa zahvalnosti na Trgu slobode u Varaždinu, a u 10:30 dolazak mimohoda na Trg kralja Tomislava i postrojavanje predstavnika ratnih postrojbi i sudionika mimohoda branitelja, nakon čega će uslijediti intoniranje himne i prigodni govori. Za 11 sati planiran je nastavak druženja u atriju Županijske palače.

Vrijedi također napomenuti da u subotu, 16. rujna, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata organizira biciklijadu od Vinice do Varaždin Brega.

Start je u 10 sati u Vinici, nakon čega se dalje vozi do Zelendvora (11:00), Sračinca (11.40), vojarne u Optujskoj ulici u Varaždinu (12.30), Trnovca Bartolovečkog (13.15) i Gornjeg Kneginca (14.00), gdje je cilj kod ŠRC-a Mozdernjak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije