PALIJATIVNA SKRB U Novom Marofu s realizacijom počeo veliki projekt u zdravstvu

U Varaždinskoj županiji nastavljaju se ulaganja u zdravstvo. U Novom Marofu, u Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Opće bolnice Varaždin je u petak, 8. rujna, svečano obilježen početak realizacije izgradnje novog objekta za palijativnu skrb.

U nepunih mjesec dana ovo je već druga velika investicija, i to nakon što je u kolovozu pokrenuta energetska obnova sedam bolničkih zgrada u Varaždinu vrijedna 83,5 milijuna kuna.

Na sam Dan Varaždinske županije počela je pak realizacija projekta vrijednog 51,5 milijuna kuna, a riječ je o bespovratnim sredstvima Europske unije, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Na svečanosti su uz domaćine, župana Varaždinske županije Radimira Čačića i ravnatelja Opće bolnice Varaždin dr. Nenada Kudelića, bili pomoćnik ministra zdravstva dr. Denis Kovačić i pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Dragan Jelić, kao i brojni drugi gosti.

U Novom Marofu će napokon biti dovršen i opremljen objekt koji će omogućiti kvalitetniju skrb o pacijentima s najtežim dijagnozama. Riječ je o projektu od regionalnog, ali i nacionalnog značaja.

S izgradnjom i opremanjem novog spojnog objekta broj kreveta za palijativnu skrb će se povećati na ukupno 89, a time će u sjeverozapadnoj i središnjoj Hrvatskoj biti dovoljno kapaciteta za skrb o teško bolesnima.

Istovremeno, to je značajan doprinos rješavanju problema nedostatnih kapaciteta za palijativnu skrb na području cijele Hrvatske. Procjenjuje se da u Hrvatskoj čak 26.000 do 46.000 pacijenata godišnje treba neki od oblika palijativne skrbi.

Nakon što se na realizaciju ovog važnog projekta čekalo čak pet godina, župan Varaždinske županije Radimir Čačić i ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić uspjeli su riješiti sve prepreke i osigurati sredstva iz Europske unije. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 51,5 milijuna kuna Opća bolnica Varaždin je potpisala 7. rujna s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU.

– Ovo je veliki projekt, jer 51,5 milijuna kuna nije mali novac. Europa je prepoznala lokaciju Novi Marof, kao i kadrove koji već godinama ovdje kvalitetno rade, pa se ovaj projekt nametnuo kao jedan od samo četiri projekta u Hrvatskoj koji dobivaju europski novac. Drugi je projekt spinalnog centra, dakle centra za liječenje bolesti kralježnice u Varaždinskim Toplicama, koji je vrijedan 108,5 milijuna kuna, za što također imamo ozbiljne reference, posebno nakon Domovinskog rata – rekao je župan Čačić.

Pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Dragan Jelić je istaknuo da je Varaždinska županija jedna od najboljih kad je u pitanju povlačenje novca iz EU fondova, posebice za zdravstvo.

– Iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija dosta je sredstava otišlo u Varaždinsku županiju. Podsjećam vas da smo prije dva tjedna potpisali ugovor vrijedan 50 milijuna kuna za jednodnevnu bolnicu Opće bolnice Varaždin, a uskoro slijedi i ugovor za objedinjeni hitni bolnički prijem vrijedan 20 milijuna kuna. Tu je spinalni centar, a uz to u Opću bolnicu Varaždin preko Ministarstva zdravstva stižu CT i magnetska rezonanca – najavio je pomoćnik Jelić.

Kad je u pitanju novomarofska Služba za produženo liječenje i palijativnu skrb, na izgradnju spojnog objekta dugo se čekalo. 2012. godine izrađena je projektna i tehnička dokumentacija, a nakon što su ishođeni lokacijska dozvola i potvrda glavnog projekta, radovi su počeli u drugoj polovici 2013. godine.

Prva etapa projekta završena je početkom 2014., a tada je izgrađen suteren objekta. Od tada do danas – pune tri godine – projekt je stajao zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

– Premostili smo sve probleme i neprilike. Ovo ulaganje je važno, jer živimo u državi u kojoj populacija stari i u kojoj postoji sve veća potreba za palijativnom skrbi. Treba naglasiti da projekt ne uključuje samo izgradnju zgrade, u kojoj će se odvijati palijativna skrb, nego i energetsku obnovu dviju susjednih zgrada, kao i nabavu važne medicinske opreme – rekao je dr. Kudelić.

Izvođač radova je Kamgrad iz Zagreba, a završetak građevinskih radova i opremanja objekta u Novom Marofu se očekuje u rujnu 2018. godine.

Novi objekt će biti bruto površine od gotovo 3.000 četvornih metara, a nalazit će se na slobodnom prostoru između postojećih zgrada Odjela II i Odjela III.

Osim novih kreveta za palijativnu skrb, Služba za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof će ovim projektom dobiti i suvremeno opremljenu patologiju, bazen za fizikalnu terapiju, kao i modernu medicinsku opremu i aparate za dijagnostičko liječenje.

Izgrađena će biti i interna prometnica, koja će omogućiti pristupačnost osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću. Svime time bit će osigurani uvjeti za pružanje kvalitetne i dostupne palijativne skrbi.

Uz to, energetski će biti obnovljene zgrade Odjela II i Odjela III, što će donijeti i uštedu energenata te smanjenje troškova tekućeg i investicijskog održavanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije