BOLNICA Uređaj za magnetsku rezonancu trebao bi već ove godine stići u Varaždin

U tri bolnice na sjeveru Hrvatske, u Čakovcu, Varaždinu i Koprivnici, stiže nepovratnih 135 milijuna kuna. Dobar je to vijest za kraj u kojem su građani često samodoprinosom i iz lokalnih prihoda podizali bolničke zgrade i kupovali opremu. Pacijenti bi već krajem godine trebali početi osjećati poboljšanje zdravstvenih usluga.

Pogodnosti za pacijente

– Ovo je najveći iznos nepovratnih sredstava koje je bolnica dobila u povijesti! – zadovoljan je kirurg Robert Grudić, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec, financijskom injekcijom od 50 milijuna kuna, s time da čak 85 posto dolazi iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a preostalih 15 posto iz državnog proračuna, uz još 15 milijuna kuna iz proračuna Međimurske županije.

Zahvaljujući tom novcu riješit će se 60 posto infrastrukturnih problema bolnice.

Već za otprilike mjesec dana mogli bi početi radovina rekonstrukciji ‘Kirurgije 1’, a do kraja godine nabavit će se veća količina medicinske opreme.

U paviljon poznat kao ‘stara interna’ smjestit će se odjel za fizikalnu terapiju, centralna dnevna bolnica s kemoterapijom, odjel za psihijatriju i psihijatrijska dnevna bolnica. Za opremu će se izdvojiti više od 30 milijuna kuna.

Pedeset milijuna kuna uložit će se u gradnju i opremanje dnevne bolnice u OB Varaždin, što će smanjiti pritisak na odjelima za oko 10 posto, skratiti liste čekanja i broj dana ležanja u bolničkim krevetima.

– Bolnica većinu poslova odrađuje upravo kroz dnevne bolnice preko kojih prođe 50 posto pacijenata – istaknuo je ravnatelj varaždinske bolnice Nenad Kudelić.

U Općoj bolnici Tomislav Bardek u Koprivnici do kraja srpnja 2019. godine uložit će se 35 milijuna kuna. Obnavljat će se više odjela, a investicija bi trebala završiti do srpnja 2019. Župani tih triju županija najavljuju i dodatna ulaganja iz drugih izvora teška više desetaka milijuna kuna.

Zaustaviti odljev liječnika

Građane zanima i kad će se nabaviti barem jedan uređaj za magnetsku rezonanciju, kakav zasad na sjeveru ima samo privatna poliklinika u Čakovcu.

Zanimljivo je da sve tri bolnice, nevezano uz ovih 135 milijuna kuna, planiraju kupiti MR uređaj. U Varaždinu vjeruju da će stići već ove godine, međimurski župan Matija Posavec očekuje MR u 2018., dok u koprivničkoj bolnici govore o ‘bliskoj budućnosti’.

Nadati se se da će se do završetka velikih investicija zaustaviti odljev liječnika, posebno iz Koprivnice iz koje je navodno otišao veći broj anesteziologa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije