Dani Varaždinske županije: Povijesne postrojbe, domaće delicije i još mnogo toga

Jahačke vještine Varaždinskih husara i brojnih drugih povijesnih postrojbi iz Hrvatske i inozemstva, vožnja kočijom, uživanje u autohtonim delicijama Varaždinske županije i organizirani obilazak Županijske palače, samo su dio programa kojima će ovaj tjedan biti obilježeni Dani Varaždinske županije, najavljeno je danas na prigodnoj konferenciji za medije u Atriju Županijske palače.

Program su najavili župan Varaždinske županije Radimir Čačić, predsjednik Županijske skupštine mr. sc. Alen Runac te posebna savjetnica župana Natalija Martinčević.

Dani Varaždinske županije trajat će od 7. do 9. rujna, a najatraktivniji programi za građane na rasporedu su u subotu. Župan Čačić je naglasio da je cilj ovogodišnjeg obilježavanja Dana Županije prezentirati jedinstvenu povijest Varaždinske županije, ali predstaviti i recentne osobe iz povijesti.

– Želja je da ljudi dobiju uvid u sve to, vjerujem da će pokazati ozbiljan interes za takav pristup. Želim naglasiti da u subotu, 9. rujna s početkom u 10 sati imamo susret povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske, na koji je dolazak dosad potvrdilo već 17 postrojbi. Varaždinska husarska graničarska pukovnija, koja je postala svojevrsni simbol Županije, time će obilježiti desetu godišnjicu rada. U 9.30 sati počinje mimohod ulicama grada, a u 10 sati je svečano postrojavanje postrojbi na Franjevačkom trgu. U 11.30 sati Husarska pukovnija izvest će atraktivan program na Starom gradu, pa će građani moći vidjeti grupno manješko jahanje, rad sa sabljom i kopljem s konja-rekao je župan Čačić.

Priznanje za Branka Topića

Najavio je da će na svečanoj sjednici novčano nagraditi prof. Branka Topića za dugogodišnji rad s nadarenim učenicima i vođenje Centra za matematiku te za ukupni doprinos obrazovanju u Županiji.

– Radi se o javnom priznanju i novčanoj nagradi iz sredstava na uštedi od plaće župana. Ne primam plaću, nego volontersku naknadu, a ta razlika će se, osim za poticanje izvrsnosti, usmjeriti i za vrednovanje vrhunskih rezultata u sportu, kulturi, umjetnosti te za potpore umirovljenicima i druge potpore za socijalnu solidarnost naših sugrađana. Nagradu ove godine posebno u ovom segmentu, vjerojatno i hrvatsko društvo, obrazovanje – čovjek koji u svakom pogledu, konsenzus zaslužuje takvu nagradu, 10 godina rada, i odlazak u mirovinu, više od toga – zaključio je župan.

Predsjednik Županijske skupštine mr.sc. Alen Runac je istaknuo da će u četvrtak, 7. rujna, u 16.30 sati početi svečano upisivanje vijećnika Županijske skupštine, župana i zamjenika župana u Knjigu instalacija Varaždinske županije u Skupštinskoj dvorani Županijske palače, a u 18 sati će u Varaždinskoj katedrali biti služena sveta misa zahvalnica u čast Male Gospe, zaštitnice Varaždinske županije.

U petak, 8. rujna, odat će se počast svim preminulim građanima Županije polaganjem vijenca kod Središnjeg križa na gradskome groblju.

– Odat ćemo počasti i pokojnome županu dr. Marijanu Mlinariću, a istoga dana održat će se i svečana sjednica Županijske skupštine na kojoj će biti dodijeljene javna priznanja Županije, a nagradit ćemo i naše najbolje učenike- rekao je Alen Runac.

Posebna savjetnica župana Natalija Martinčević je rekla da u subotu, istovremeno s postrojavanjem povijesnih postrojbi u atriju Županijske palače na Franjevačkom trgu u Varaždinu, počinje predstavljanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, program nazvan ‘Čuvari tradicije, okusa i mirisa varaždinskog kraja.

– Posjetitelji će moći degustirati brojne delicije. Ukupno 12 OPG-ova će predstaviti svoja vina, bučno ulje, med i proizvode od meda, mlijeko i mliječne proizvode, heljdu, Varaždinsko zelje, drugo povrće, Varaždinski klipič, Vidovečki gibanik, Kučanski koščičjak. Istovremeno, počet će i obilazak Županijske palače za građane uz pratnju licenciranog vodiča. Obilasci će se organizirati svaki puni sat, u 9, 10, 11 i 12 sati. Županijska palača će biti otvorena za građane prvi put otkako je u potpunosti obnovljena – naglasila je Natalija Martinčević.

Naglasimo da u subotu u 16 sati počinje pak okupljanje povijesnih postrojbi na Trgu kralja Tomislava i mimohod sve do mosta na rijeci Dravi uz pucnjeve iz topova, kubura, pušaka trombuna. U 17.15 sati počet će zajedničko druženje na području rijeke Drave.

Osim što će građani moći uživati u vještinama husara i pripadnika drugih povijesnih postrojbi, uživat će i najmlađi, jer će im biti omogućeno jahanje i vožnja kočijama.

Poslijepodne će biti održana svečana sjednica Županijske skupštine, na kojoj će biti dodijeljene nagrade i priznanja Županije.

U nastavku objavljujemo cijeli program obilježavanja Dana Varaždinske županije.

> Detaljan program proslave Dana Varaždinske županije

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije