FAKE NEWS Nema dokaza da je ban Jelačić koristio pozdrav ‘Za dom spremni’

– Na kraju krajeva, ban Jelačić je kretao u rat protiv Mađara iz Varaždina s pokličem ‘Za dom spremni’. Pa nije Jelačić fašist! – kazao je Ivan Čehok, varaždinski gradonačelnik, kako bi pokazao da taj poklič nije nužno vezan za ustaštvo, već se odvajkad koristi na našim prostorima.

> Čehok: ‘Povik Za dom spremni u pjesmi Čavoglave nema nikakve veze s ustaštvom’

No dokaza, to jest povijesnih izvora, za tvrdnju da je ban Jelačić koristio taj poklič/pozdrav nema.

– Ne postoji povijesni dokument koji citira bana Josipa Jelačića da govori ‘Za dom’, a da mu odgovaraju sa ‘spremni (umrijeti)’. Da postoji, uvjeren je povjesničar Hrvoje Klasić, vjerojatno bi njime mahao Josip Šimunić braneći se pred FIFA-om i UEFA-om od financijskih sankcija, ali i ostalih reputacijskih posljedica svog uzimanja mikrofona na Maksimiru u studenom 2013. godine – stoji na Faktograf.hr.

Fake news ludilo

Klasić dodaje kako su pozdrav ‘Za dom spremni’ koristile tek ustaše.

– Ovo izvlačenje bana Jelačića je tipično ‘post truth’ ili ‘fake news’ ludilo u kojemu danas živimo, kada je dovoljno da netko nešto izjavi, tvrdi da je to tako i da se onda to tretira kao činjenica – dodaje Klasić.

Faktograf.hr navodi kako i povjesničar Goran Hutinec nije pronašao povijesni izvor koji povezuje bana Jelačića i pozdrav ‘Za dom spremni’.

– To često ističu novofašisti, ali uvijek zaborave navesti izvor informacije, tako da se ne može provjeriti – riječi su Gorana Hutinca.

Cijeli tekst pročitajte na Faktograf.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije