OSVRT NA PORCIJUNKULOVO Najbolje do sada, ocjena – čista petica!

>> Porcijunkulovo kroz šest dana u fotografiji (Četvrtak, 3.8.2017.)

53. izdanje Porcijunkulova je završilo, ali za sve one koji su barem jednom u ovih proteklih šest dana posjetili središnju kulturno-turističku manifestaciju u Međimurju, kao da još traje. Kako i ne bi kada je posljednjih dana srpnja i prvih dana kolovoza Čakovec živo kao neko razvikano turističko-festivalsko središte.

Ulice prepune posjetitelja, odlični koncerti, veliki broj izlagača, kulturno-tradicijska baština i brojni programi lokalnih ugostitelja. Sve to skupa dalo je jedinstveni ugođaj i osjećaj u Gradu Zrinskih kojeg je posjetilo rekordnih 320.000 posjetitelja. Manifestacije je samoodrživa, njezinu kvalitetu prepoznali su brojni pokrovitelji koji se sada sami javljaju za sponzorstvo. Turistička zajednica grada Čakovca prima pohvale i čestitke sa svih strana, i iz domovine i svijeta – sve zasluženo zbog brojnih razloga.

Koncerti. Odabir izvođača na Porcijunkulovom posljednjih godina uvijek je pogodak u sridu. Izuzetak nije bila ni 2017. Za svakog ponešto, od Halida Bešlića, Prljavaca, klape, jednog i jedinog Miroslava Škore, pa do nerazdvojnih Danijele i Petra Graše. Tisuće i tisuće grla svake večeri zajedno su pjevali sa svojim idolima.

Posebno veseli što glazbenici nisu samo odradili nastup, nego su se za njega posebno pripremili i nakon uspostavljene komunikacije s publikom napravili koncerte s dušom. A najbolji potez bilo je preseljenje pozornice u jezero podno zidina čakovečkog Starog grada. Time je od gužvi oslobođen gradski centar, a na koncertima je stvorena kulisa koja podsjeća na velike glazbene svjetske festivale.

Izlagači. Rekordan broj izlagača, njih preko 300 za sve šetače čakovečkog gradskog središta ponudili su šareni spektar proizvoda. I sami izlagači sa svojim pristupom i kretivnošću obogatili su manifestaciju za što im se Turistička zajednica odužila javnom dodjelom prigodnih priznanja za “Najbolje na Porcijunkulovome”.

Kulturno- tradicijska baština. Voditeljica Turističkog ureda Boška Ban Vlahek nekoliko je puta naglasila kako se na Porcijunkulovome svašta može mijenjati, ali tradicijska osnova ostaje. U 21. stoljeću vrlo lako se zaborave korijeni i povijest, ali vrijedne ruke naših međimurskih čuvatelja narodnih običaja ipak nas podsjećaju na to kak je negda bilo, kak se negda delalo i živelo.

Vjerski dio. Porcijunkulovo svoje temelje ima na slavljenju Gospe od Anđela ili Porcijunkule (odatle i ime manifestacije). Gradske i crkvene vlasti pronašle su zajednički jezik kojim vjerski i svjetovni dio manifestacije mogu ići ruku pod ruku. Kompromis koji na kraju zadovoljava sve.

Vizual. Kišobrani… da, da… kišobrani. Porcijunkulovo je zahvaljujući kišobranima koji su nadvili šetnicu Kralja Tomislava dobilo svoj prepoznatljivi identitet, praktički su postali brand Čakovca. Pripomoglo je i uređenje izlagačkog prostora i gradskog središta za prekrasnu sliku koja je poslana diljem zemlje i svijeta.

Ugostitelji. Vjerojatno najviše trljaju ruke. Iako se očekivao porast cijena u kafićima, za dobro druženje i osvježenje ipak niste morali duboko posegnuti u džep. Gužve na terasama nisu jenjavale ni u vrijeme najveće žege, a osmišljavanjem vlastite zabavne ponude ugostitelji su dodatno obogatili proteklih šesta dana. I njima sve pohvale.

Pomoglo je malo i vrijeme, iako je nenajavljeni pljusak prvog dana manifestacije zabrinuo organizatore u Turističkoj zajednici, na kraju se nad središtem Međimurja stvorio jedan veliki kišobran koji je tjerao crne oblake. Očito su Čakovčanci dobro vedrili ovih dana…

Sveukupna ocjena odličan – proud to be Čakofčanec. Jedini težak zadatak sada imaju u Turističkoj zajednici – kako sljedeće godine nadmašiti napravljeno. No, vjerujemo kako već sada pripremaju neka nova iznenađenja za Porcijunkulovo 2018.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije