AMERIKANCI U VARAŽDINU ‘Bili smo u Italiji, a kod vas smo došli zbog disc golfa’

I dok brojni turisti hrle na jadransku obalu, jedan par iz Wisconsina svoj je odmor odlučio provesti upravo u Varaždinu.

Iako nije neuobičajeno da grad posjećuju turisti, nije učestalo čuti kako je razlog dolaska gostiju u ove krajeve mogućnost igranja disc golfa, sporta koji je kod nas tek u fazi razvijanja.

– U Varaždin smo stigli prvenstveno zbog disc golfa – rekao je simpatični Don Ticknor, koji je sa suprugom Rebeccom Crowell proteklih dana boravio u Italiji, a Hrvatsku su posjetili prvi put.

– Prijatelji su nam rekli kako moramo posjetiti Hrvatsku, stoga smo krenuli istraživati o zemlji. Tad je Rebecca primijetila kako ovdje postoje disc golf tereni, tako da smo znali kamo ćemo ići, iako nismo ni znali izgovoriti imena lokacija – ispričao je Don, koji taj sport igra u Americi, gdje je itekako popularan.

– Ukratko, ovdje smo zbog disc golfa, kojeg uistinu obožavam. Iako možda nisam vrhunski igrač, ono što me privlači kod tog sporta su staze, naročito njihovo dizajniranje.

Prije dolaska u Varaždin boravili su na Platku, gdje postoji teren za disc golf, dok se ovdje taj sport može igrati u Varaždinskim Toplicama i Toplicama Sveti Martin.

– Staze ovdje su prekrasne, naročito jer volim boraviti izvan grada, u prirodi, a upravo u takvim ambijentima su vaši tereni – istaknuo je.

Supruga Rebecca je umjetnica, tako da je to područje više zanima, obzirom da disc golf ne igra.

– Bili smo na groblju, koje je uistinu drugačije od ostalih, a veselim se i odlasku do Starog grada. Moram priznati kako je arhitektura ovdje lijepa, uistinu sam veoma iznenađena – kazala je.

Iako je boravak ovdje bio kratak, odmor u Hrvatskoj pamtit će po nekoliko detalja.

– Uistinu smo ugodno iznenađeni vašom gostoljubivošću, hrana vam je odlična, a i vino! Prije nismo znali ništa o ovoj zemlji, a sad smo gotovo sigurni da ćemo se vratiti ponovno.

Varaždin ima potencijala za razvoj disc golf turizma

Disc golfa, pa tako najvjerojatnije ni ovih turista, u varaždinskom kraju ne bi bilo da nema varaždinske tvrtke Lagoda, čiji je osnivač Varaždinac Dinko Šimenc, kojem je jedan od ciljeva razvijanje disc golf turizma.

– Iako je trebalo vremena da pronađemo zainteresirane investitore za prve disc golf terene, 2014. smo uredili prva dva javna terena, jedan na Platku, a drugi u Varaždinskim Toplicama, i sada zapravo tek očekujemo značajniji razvoj sporta – rekao je Šimenc, dodavši kako je potencijal disc golfa i sve što su dosad uradili prepoznala i Hrvatska turistička zajednica.

– Ovih su nam dana odobrili i financijsku potporu za daljnji razvoj disc golf turizma pa bi uskoro u Varaždin mogle dolaziti i organizirane grupe disc golfera iz drugih zemalja.

Don i Rebecca primjer su koji pokazuje da ima zainteresiranih gostiju za takav vid turizma.

– Smatram da Varaždin ima potencijala za razvoj disc golf turizma, no za njegovu popularizaciju i među samim građanima, potrebno je napraviti teren u blizini grada.

Jedna od narednih prilika za upoznavanje s ovakvim oblikom rekreacije je Drava Forester turnir, koji tvrtka Lagoda od 3. do 5. studenog organizira u Varaždinu.

– Na šestom po redu turniru očekujemo 105 igrača iz petanestak zemalja koji će u Varaždinu boraviti od tri do sedam dana te na taj način značajno doprinijeli našem turizmu – kazao je Šimenc i najavio da će i svi zainteresirani sport uskoro moći isprobati u Varaždinu.

– U planu je uređenje manjeg terena namijenjenog početnicima, koji bi se trebao nalaziti uz trim stazu u šumi kraj varaždinske Arene.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije