Centar za podršku i razvoj karijera velika prednost za sve studente FOI-ja

Centar za podršku studentima i razvoj karijera, kako i samo ime govori, bavi se upravo spajanjem studenata i poslodavaca, ali u svom radu pokriva i širok spektar popratnih aktivnosti usmjerenih studentima.

U suradnji s uspješnim tvrtkama iz IT-a i drugih područja djelovanja, CPSRK organizira pozvana predavanja i radionice od strane predstavnika poduzeća na FOI-ju (stručne teme), organizira posjete poduzećima sa studentima (uglavnom u Zagrebu, ali i u Varaždinu i Osijeku), a krovni događaj koji je nastao iz aktivnosti Centra i suradnje s tvrtkama je (Tje)dan karijera koji će se ove godine održati već 6. put za redom, u tjednu od 16. do 20. listopada 2017.

(Tje)dan karijera počeo je kao Dan karijera, a od prošle godine program je uvećan na cijeli tjedan zbog velikog interesa poslodavaca i studenata. Glavna aktivnost iz koje je Centar nastao 2012. godine je stručna praksa studenata koja je obavezna za sve studente na 2. godini diplomskog studija te na 3. godini stručnog preddiplomskog studija, u trajanju od 20 odnosno 15 radnih dana.

Trenutno je suradnja ostvarena s više od 550 poduzeća koji se nalaze u FOI-jevom sustavu za stručne prakse. Dodatne aktivnosti u suradnji s tvrtkama odnose se na objave njihovih natječaja i prilika, stipendije, sudjelovanja od strane predstavnika poduzeća u izradi završnih i diplomskih radova, i moguća mentorstva, kao što je recimo sudjelovanje nekih tvrtki u startup@foi sustavu podrške studentskim projektima.

Radi se o sustavu institucionalizirane podrške za perspektivne studentske projekte koji imaju velik potencijal da postanu studentska poduzeća.

Ciljevi CPSRK-a i dobrobiti za studente

Centar za podršku studentima i razvoj karijera provodi sve navedene aktivnosti kako bi se pozitivno utjecalo na karijerni prosperitet FOI studenata i diplomanata. Ono čemu Centar teži je potaknuti što veći broj studenata na uključivanje u različite aktivnosti i na proaktivnost, a sve sa svrhom kvalitetnog korištenja vlastitih potencijala i što lakšeg zaposlenja po završetku studija (a i tijekom studija).

Studentice i studenti FOI-ja, zbog svega navedenog, imaju veliku prednost jer na svom fakultetu imaju centralno mjesto koje im omogućuje direktan kontakt s poslodavcima i tržištem rada, i to često putem neformalnih aktivnosti, gdje imaju prilike razmijeniti kontakte, iskustva, interese i razgovarati sa zaposlenicima.

O pozitivnim utjecajima najviše govore brojke, pa se Centar može pohvaliti kako je, od samih početaka do danas, odrađeno više od 1300 stručnih praksi, a velik broj FOI diplomanata zapošljava se upravo kod tvrtke nositelja stručne prakse. Osim toga, CPSRK ima 1800+ pratitelja na Facebook profilu, 1000+ objava na CPSRK portalu od njegovog pokretanja u svibnju 2014. godine, pet održanih Dana karijera, s time da je prošlogodišnji Tjedan karijera okupio stotinjak predstavnika renomiranih poslodavaca, visokoobrazovnih institucija, alumnija i drugih dionika u sustavu visokog obrazovanja koji su sudjelovali u nizu aktivnosti poput predavanja, radionica, panel diskusija, okruglog stola i sl., a aktivnostima je prisustvovalo i više od 1000 studenata.

CPSRK FOI (financijski i mentorski) podržava sudjelovanje studenata na natjecanjima i konferencijama, a u brojkama to se odnosi na 30-ak natjecanja i 100-njak studenata samo u tekućoj ak. godini (2016./2017.), jer radi se o jednom od oblika podrške koju Centar pruža studentima u stjecanju vještina zapošljivosti. U aktivnosti Centra uključeni su i studenti suradnici (pisanje objava za CPSRK portal, izrada promotivnih materijala i vizuala, uključivanje u projekte, organiziranje događaja i sl.), što zainteresiranim studentima nudi još jednu mogućnost za stjecanje poslovnih znanja i iskustva.

Ostali uspjesi CPSRK-a

U organizaciji CPSRK-a, FOI je osvojio čak četiri uzastopne nagrade na Smotri Sveučilišta s time da je prošlogodišnja nagrada bila najznačajnija do tada, u kategoriji ‘Najbolje sveobuhvatno predstavljanje u izložbenom prostoru‘.

Centar pomaže i pri uspostavi sustava za stručnu praksu na drugim visokim učilištima te mentorira fakultete koji pokažu interes za uspostavu centara za razvoj karijera te pružanje podrške studentima. Djelatnici centra aktivno rade na usavršavanju, odnosno sudjeluju na seminarima za karijerne centre, a do sada su posjetili mnoga visoka učilišta i karijerne centre u Europi i svijetu (Velika Britanija, Austrija, Češka, Švedska, Srbija, Španjolska, Litva, SAD i Kina), te na taj načinusvojili nova znanja i svježe prakse koje prenose kroz svoj radu u Centru za podršku studentima i razvoj karijera FOI-ja.

Više o CPSRK FOI

Više o radu Centra možete saznati na CPSRK portalu i u Vodiču za diplomante, poslodavce i alumnije. Više o uspjesima FOI studenata i o raznim održanim aktivnostima, poput posjeta poduzećima, možete pronaći u blog post rubrici CPSRK portala. Brojčani pregled nedavnih aktivnosti i uspjeha CPSRK-a pogledajte u infografici 1 (odnosi se na aktivnosti od početka 2017.), a više informacija o zapošljivosti FOI diplomanata pogledajte u infografici 2.

Pregled recentnijih novosti u radu Centra možete pronaći u njihovim newsletterima koji izlaze svaka tri mjeseca, a pratiti ih možete i preko Facebook stranice Centra.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije